9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Zbog izlijevanja nafte u Kaliforniji na pomolu ekološka katastrofa (video)

Veliko izlijevanje nafte na južnoj obali Kalifornije izazvalo je masovni pomor ribe, a cijelo močvarno područje zagađeno je i ptice su zaglavljene u nafti, što su lokalni zvaničnici nazvali ekološkom katastrofom.

Obalska straža SAD, koja je na čelu akcije čišćenja koja uključuje savezne, državne i gradske agencije, najavila je istragu o tome kako je došlo do izlijevanja.

Procjenjuje se da se 126.000 galona ili 3.000 barela proširilo u naftnu mrlju koja pokriva oko 13 kvadratnih milja Tihog okeana od kada je to prvi put prijavljeno u subotu ujutru, rekla je na konferenciji za novinare gradonačelnik Hantington Biča Kim Kar.

Ona je izlivanje nazvala „ekološkom katastrofom“. Najgore je prošao Hantington Bič, grad na plaži oko 65 kilometara južno od Los Anđelesa.

– Naša močvarna područja su degradirana, a dijelovi naše obale sada su prekriveni naftom – rekla je ona.

Izlivanje je uzrokovano pucanjem na naftnoj platformi Eli i zahvatilo je područje od pristaništa Hantington Bič do mjesta Njuport Bič, oblasti popularne među surferima i kupačima.

Kalifornijsko odjeljenje za ribu i divlje životinje naredilo je zabranu ribolova u ovom području.

Karova je rekla da vlasti pozivaju odgovorne za ovu katastrofu da učine sve što je moguće što prije da ovo isprave.

Ona je podsjetila da naftnom platformom upravlja „Beta ofšor“, kalifornijska podružnica kompanije „Amplifaj enerdži korporejšn“ iz Hjustona.

Izvršni direktor kompanije „Amplifaj enerdži“ Martin Vilšer rekao je na konferenciji za novinare u Long Biču da je cjevovod zatvoren, a preostala nafta isisana. On je dodao da ronioci i dalje pokušavaju da utvrde gdje je i zašto došlo do izlivanja.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se