5.4 C
Zvornik
25. април 2024.

Tegeltija: Ogromna izdaja opozicije

SARAJEVO – Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH za pravna pitanja Milan Tegeltija izjavio je Srni da je opozicija neučestvovanjem u glasanju u Narodnoj skupštini Republike Srpske onemogućila zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Republike i srpskog naroda, podržala preglasavanje srpskog člana Predsjedništva BiH, te pristala da Bošnjaci odlučuju o BiH, što, kako je ocijenio, predstavlja ogromnu izdaju.

„Sekundarno je koje su odluke u pitanju, primarno je da nije zaštićen mehanizam onemogućavanja preglasavanja Republike Srpske i srpskog naroda“, upozorio je Tegeltija.

On je konstatovao da nije zaštićen mehanizam nacionalnog veta, koji služi kao brana srpskog naroda u BiH, da nije zaštićen princip da se u BiH i njenom Predsjedništvu ne mogu donositi odluke bez ili mimo volje predstavnika Republike Srpske i srpskog naroda.

„Opozicija, osim DNS-a, suštinski je, svojim jučeršnjim postupkom pristala na donošenje odluka na nivou BiH i njenom Predsjedništvu bez i mimo volje predstavnika Republike Srpske, odnosno srpskog predstavnika u tom Predsjedništvu“, dodao je Tegeltija.

On je naglasio da je opozicija na taj način pristala da se Srbi isključe iz odlučivanja i da to bude legalno i legitimno.

„Zato je ovo izdaja, ogromna izdaja. Izdaja Republike Srpske i srpskog naroda“, istakao je Tegeltija.

Prema Tegeltijinim riječima, sve priče o tome kako je opozicija bila uvrijeđena ponašanjem i riječima srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, pa zbog tog nije učestvovala u glasanju su izgovor i licemjerje.

„Nije se juče glasalo za Dodika ili protiv Dodika, nego za Republiku Srpsku i za principe ravnopravnosti Srpske i srpskog naroda u BiH“, naglasio je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, opozicija, osim DNS-a, izdala je princip, izdala je zaštitni mehanizam Republike Srpske.

„Zbog toga, koliko god se trudili i pokušali biti korektni u javnom prostoru, nema lakše riječi koja se može upotrijebiti za ovo ponašanje od riječi – izdaja. To jeste izdaja nacionalnih interesa Republike Srpske i tu nema nikakve dileme“, rekao je Tegeltija.

Tegeltija je dodao da je opozicija to uradila sa lakoćom, bez ikakve zadrške.

„Ta lakoća izdaje u Republici Srpskoj je zabrinjavajuća, taj izostanak oštre reakcije jednog dijela javnosti i pokušaj marginalizacije tog čina u pojedinim medijima, svođenjem tog čina izdaje na neku ‘običnu poziciono-opozicionu političku borbu’, pokazatelj je da je i u jednom dijelu društva taj obrazac ponašanja prihvatljiv“, istakao je Tegeltija.

Tegeltija je dodao da takav obrazac ponašanja nije prihvatljiv za sve one koji shvataju koliko je važno čuvati princip ravnopravnosti i zaštitne mehanizme Republike Srpske i srpskog naroda, koji sprečavaju preglasavanje Republike i srpskog naroda u BiH.

„Sreća u svemu je da je glasanje u skupštini pokazalo da su, bez obzira na unutrašnje političke razlike, patriotske snage u skupštini, ipak, dominantne, možda im je falio jedan ili dva glasa do dvotrećinske većine, ali odnos glasova 54-28 govori da je parlament Srpske i dalje brana i bedem odbrane Republike“, zaključio je Tegeltija.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se