20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Rakanović:Da kiseonik nije ispravan imali bismo stotinu preminulih dnevno

Načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje u Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske Dragan Rakanović rekao je da je broj pacijenata koji koriste kiseonik toliki da bi neminovno bilo stotinu smrtnih ishoda dnevno da kiseonik nije ispravan ili da ga nema.

Rakanović pojašnjava da prije nego što kiseonik dođe u organizam pacijenta prolazi kroz brojne filtere, a osim njih tu su i senzori koji upozoravaju na bilo kakav problem u sistemu.

Osvrćući se na dešavanja koja su proteklih dana potresla Republuku Srpsku, a u vezi sa kiseonikom koji se koristi u republičkom zdravstvenom sistemu, Rakanović kaže da je teško raditi pod tolikim pritiskom.

„Želimo da stanovništvo vjeruje u ono što radimo kao ljekari i medicinsko osoblje. Želimo da damo svoj maksimum, kao i do sada, i da pomognemo oboljelima. Mi smo se za to školovali i drugi poziv osim ovoga nemamo“, poručio je Rakanović u intervjuu za „Glas Srpske“.

On tvrdi da pacijente u ovoj zdravstvenoj ustanovi liječe medicinskim kiseonikom.

„U jedinici intenzivnog liječenja trenutno imamo 27 pacijenata od kojih su svi na kiseoniku, a većina na respiratoru. Istovremeno radi 14 operacionih sala, gdje pacijenti koji su u anesteziji primaju taj isti kiseonik. To je otprilike 50 do 60 operacija dnevno“, rekao je Rakanović.

On ističe da je kiseonik na Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje sve i da bez njega ne mogu da funkcionišu.

„Najveći broj pacijenata koji leže u intenzivnoj preminuli bi u roku od nekoliko časova bez kiseonika. Istovremeno, nijedna operacija se ne može uraditi bez kiseonika, jer pacijenti koji su u opštoj anesteziji ili regionalnoj dobijaju kiseonik tokom operacije u različitim koncentracijama“, kaže Rakanović.

On dodaje da većina pacijenata ne dobija stoodstotni kiseonik.

„Mi u ovom trenutku udišemo 21 odsto kiseonika, međutim tokom operacije ili boravka na aparatu za vještačko disanje, respiratoru, pacijenti dobijaju različite koncentracije u zavisnosti od njihovog zdravstvenog stanja, razmjene gasova i potreba organizma. To su ljudi koji bi preminuli čak u roku nekoliko minuta ako bi ostali bez kiseonika“, ističe Rakanović.

On navodi da vijest da u UKC-u ima kiseonika za svega deset do 15 časova nikoga nije ostavila ravnodušnim i da ne smiju ni da razmišljaju o tom scenariju.

„Samo u Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje leži 27 pacijenata, životno ugroženih. Operativni program bi potpuno stao, a da ne govorimo i o drugim klinikama gdje je kiseonik podjednako važan, kamen temeljac u liječenju. Nezamislivo bi bilo da ostanemo bez kiseonika makar i na sat vremena. To bi bilo pogubno za najveći broj pacijenata“, kaže Rakanović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se