Otkazan Sajam knjiga u Beogradu

Beogradski Sajam knjiga, koji je trebalo da se održi od 24. do 31. oktobra, otkazan je, izjavio je zamjenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vesić je za Tanjug rekao da je Grad Beograd učinio sve da se Sajam knjiga održi, onako kako su održane sve druge manifestacije u prestonici Srbije, ali da na to nisu bile spremne izdavačke kuće, čiji su predstavnici članovi Upravnog odbora.

On je dodao da je Grad Beograd bio spreman da obezbijedi da posjetioci moraju da budu vakcinisani ili da imaju negativan PCR test, kao i da omogući vakcinisanima da dobiju besplatnu ulaznicu za Sajam knjiga, a izdavačima je ponudio 50 odsto popusta za iznajmljivanje štandova, odnosno da subvencioniše 50 odsto njihovog zakupa.
 
– Na taj način smo htjeli da pomognemo izdavačima da lakše učestvuju na Sajmu knjiga – rekao je Vesić.

On je podsjetio da su tokom ljeta uključeni predstavnici tri izdavača u Upravni odbor Sajma knjiga.

– Zbog toga nas je iznenadilo saopštenje izdavača, koji su sada članovi Upravnog odbora, a koji su unaprijed rekli da nisu spremni da učestvuju na Sajmu knjiga jer je to bila tema za Upravni odbor u četvrtak na kojem je, kao članovi Upravnog odbora trebalo da kažu taj svoj stav – naveo je Vesić.

On je dodao da ne može da razumije zašto je saopštenje izdavača izdato unaprijed, ali da razumije da neki izdavači neće moći da pokriju troškove, bez obzira na subvencije, jer će biti manje posjetilaca na Sajmu.
 
– Žao mi je što se nije našlo dovoljno snage da se i ovaj sajam održi, kao što smo održali sve druge festivale – rekao je Vesić.
 
On je izrazio nadu da će se Sajam knjiga održati sljedeće godine.

Izvor
rtrs
Back to top button