23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Održani „Peti Drinski književni susreti 2021“

U zvorničkom Domu omladine održano je književno veče pod nazivom „Peti Drinski književni susreti 2021.“ na kojima je učestvovalo oko 50 pisaca iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Na ovim susretima predstavljen je „Zbornik kratkih priča i pjesama“ u izdanju zvorničke izdavačke kuće „ASoglas izdavaštvo“ u koji je uvršteno više od 150 radova autora iz ove tri zemlje.

Urednik „Zbornika kratkih priča i pjesama“ Dejan Spasojević rekao je novinarima da je na konkurs za ove susrete stiglo više od 200 radova iz svih književnih kategorija.

Podsjetivši da je konkurs bio raspisan početkom aprila i trajao do kraja maja, Spasojević je rekao da je žiri, koji broji 11 članova, imao dosta posla i odabrao najbolje radove.

Spasojević, koji je i direktor „ASoglasa“, rekao je da su ovi književni susreti uspješno organizovani u uslovima pandemije virusa korona i da je organizator – Izdavačka kuća „ASoglas izdavaštvo“ vodila računa o svim epidemiološkim mjerama koje su na snazi.

Srn2021 10 16 22450 3

Predsjednik žirija Miomir Milinković iz Beograda smatra da je ovo vrijedna umjetnička manifestacija koja pokazuje da je književnost univerzalna umjetnost koja ne poznaje granice.

„Ovi književni susreti govore zapravo da je Drina arterija koja nas spaja s jedne i druge obale i u tome taj skup dobija na simbolici života, na projekciji zaista jedne širine“, rekao je Milinković, koji je i univerzitetski profesor.

Govoreći o učesnicima konkursa za ove susrete, Milinković je istakao da je prijatno iznenađen, prvo po broju kandidata koji su poslali radove, jer je 116 zbirki poezije bilo u konkurenciji, od kojih je dvadesetak moglo da uđe u 10 prvih, a samo tri su nagrađivane, dok je 10 pohvaljeno.

„Obrađen je vrlo širok spektar tema i motiva socijalno-protestne, religiozne, ljubavne u širem smislu, što je vječna tema poezije prisutna u sadržaju tih zbirki“, rekao je Milinković, koji je i predsjednik Književnog društva „Sunčani breg“ iz Beograda.

Boško Lomović, predsjednik Žirija za izbor rukopisnih zbirki pripovjedaka, istakao je da se bez književne misli ne može ni u vrijeme pandemije.

Prema njegovim riječima, da bi se sagledao kvalitet prispjelih radova, trebalo je pročitati 52 rukopisne zbirke sa negdje oko pet hiljada stranica.

„Među te 52 rukopisne zbirke bilo je svakojakih, ali je bilo i izuzetno dobrih radova, pa je žiri, uz saglasnost sa izdavačem, dodijelio više nagrada nego što je bilo predviđeno konkursom“, rekao je Lomović.

Crnogorski književnik koji živi i radi u Beču Petar Milatović naglasio je da su ovi književni susreti prerasli lokalni karakter i da su postali poznati širom srpskih zemalja i u rasejanju.

Milatović je govorio i o svojoj knjizi poezije objavljenoj za ove susrete „Iz pera Pera od Ostroga“.

Prošle godine ovi susreti nisu održani zbog pandemije virusa korona.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se