10.4 C
Zvornik
25. април 2024.

Obim investicija prešao milijardu evra

Vršilac dužnosti direktora Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić rekao je na Međunarodnom forumu o saradnji na Zlatiboru da je privredna saradnja Republike Srpske i Srbije izuzetno značajna i da je to prepoznao veliki broj srpskih kompanija koje su investirale u Srpsku, te da je obim investicija već premašio milijardu evra.

„U budućnosti treba da radimo na promociji i uspostavljanju zajedničkih lanaca dobavljača kako bismo, udruženi, postali povoljno okruženje za nove investicije“, istakao je Gazdić.

Direktor Razvoje agencije Republike Srpske Marinko Đukić izjavio je da su sve aktivnosti koje je sprovodila ova agencija pomogle privrednicima Srpske da unaprijede poslovanje i da je uvjeren da će to biti rezultat susreta i na ovom forumu, saopšteno je iz ove agencije.

Đukić je podsjetio da je na prethodnih pet foruma, koji su održani u Banjaluci, Novom Sadu, Jahorini, Zlatiboru i Tesliću, učestvovalo više od 1.000 preduzeća, klastera, razvojnih agencija i lokalnih zajednica iz 17 zemalja, te da je održano više od 3.500 poslovnih susreta.

On je naglasio da je Razvojna agencija Srpske, putem aktivnosti Evropske mreže preduzetništva, u proteklom periodu realizovala veliki broj specijalizovanih radionica i stručnih obuka, poslovnih susreta, te privrednih misija.

Razvojna agencija je, dodao je on, pružila i podršku preduzećima i klasterima u internacionalizaciji poslovanja, podršku kod prijavljivanja na EU projekte, za unapređenje inovativnih kapaciteta preduzeća, digitalizaciju poslovanja, zaštitu intelektualne svojine i slično.

Pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj Republike Srpske Miodrag Peranović istakao je da Vlada Republike Srpske podržava rad Razvojne agencije Republike Srpske, a posebno događaje poput ovog foruma, koji povezuju privrednike ne samo Republike Srpske i Srbije, već i zemalja regiona, EU i šire.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije Milan LJušić naglasio je da su ministarstvo, ali i sve druge institucije, učinili napor da privreda Srbije uspješno prebrodi izazove pandemije, dodajući da je zabilježen solidan rast prometa, izvoza i što je najvažnije broj zaposlenih.

Dvodnevni šesti Međunarodni forum o saradnji, koji je počeo juče, održava se na Zlatiboru u organizaciji Razvojne agencije Republike Srpske i Razvojne agencije Srbije, uz podršku vlada Srpske i Srbije.

U okviru pratećeg programa foruma održava se veći broj radionica, seminara i prezentacija, među kojima su prezentacija investicionih mogućnosti Republike Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se