12 C
Zvornik
19. април 2024.

Ne može se više ćutati na nametanje Ustavnog suda BiH

Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović izjavio je da bošnjačka populacija koristi Ustavni sud BiH za nametanje nadležnosti BiH i istakao da se krenulo u opšti napad na Republiku Srpsku na šta se ne može ćutati.

On je naglasio da su dogovorene aktivnosti u smislu čuvanja Republike Srpske kroz institucije, prvenstveno Narodnu skupštinu Republike Srpske.

„Svakako da će biti pozvani svi politički akteri u Republici Srpskoj i mi moramo pripremiti pravnu zaštitu Republike Srpske, ali u dejtonskoj BiH. Mi mislimo da je to moguće. Ekspertski timovi su nam to i predočili, tako da se u narednim mjesecima mogu očekivati aktivnosti, ne samo političara, već i naroda. Moramo da razumijemo da smo u velikoj opasnosti ako ne reagujemo“, rekao je Petrović.

On je istakao da Ustavni sud BiH donosio odluke da maltene ni zemljište, ni vode, ni šume ne pripadaju Republici Srpskoj.

„To znači da ćemo po dozvole morati ići u Sarajevo, a to znači da nam Ustavni sud BiH vrši nametanje nadležnosti BiH. Ne možemo ćutati! Tako će nam zabraniti mnogo toga još, a to znači imaćemo ljušturu koja se zove Republika Srpska“, rekao je Petrović za trebinjsku „Herceg televiziju“.

Petrović je napomenuo da su procjene stručnjaka da se na ovakav način devastira Republika Srpska i istakao da se na to mora reagovati.

„Smatramo da je pravičan potez da se vratimo na dejtonski okvir i da imamo samostalnu Republiku Srpsku u dejtonskoj BiH“, ocijenio je Petrović.

On je objasnio da te devastacija znači omalovažavanje Narodne skupštine Republike Srpske, Vlade Srpske, drugih institucija, komisija za koncesije, regulatorne komisije, sudova Srpske.

„Ta devastacija znači, ne samo osporavanje, nego i zaustavljanje investicija jer imaju 100 pitanja na organima BiH, koji žele da uzmu nadležnosti Republike Srpske na svoj nivo. To znači da bismo se zvali Republika Srpska, a ne bismo imali te nadležnosti“, rekao je Petrović.

On kaže da je očigledno da je Ustavni sud BiH instrument koji posljednjih mjeseci koristi bošnjačka populacija, te da sve što ne može da prođe na drugim organima, može preko ove sudske instance.

„Ustavni sud na bilo čiju apelaciju može da reaguje i da kaže – Eto, nije više vaše. Zato mislim da je posljednji trenutak da damo odgovor. Mislimo da su začuđujući ovi posljednji potezi oko šuma, zemljišta, vojne imovine i koncesija, prvenstveno na Gornju Drinu. Mi ne možemo da ćutimo i mislimo da će biti velikih reakcija iz Republike Srpske. Za sada su političke, a onda moraju biti zakonodavne“, rekao je Petrović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se