7.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Grupa građana podnijela krivičnu prijavu protiv Stanivukovića i lidera opozicije

Porodice pacijenata iz Republike Srpske, koji se liječe od kovida, podnijele su krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka, te opozicionih lidera i više NN lica, a terete ih da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa i pozivali na rušenje ustavnog uređenja.

Prijava je podnesena i protiv političara Jelene Trivić, Branislava Borenovića, Mirka Šarovića, Milana Radovića, Ivana Begića, Nebojše Vukanovića, Nenada Nešića, Gorana Selaka i više NN lica jer su „počinili krivična djela iz Krivičnog zakona Republike Srpske“.

Stavljeno im je na teret da su zloupotrebljavajući poslove i dužnosti koje obavljaju, pozivali na rušenje ustavnog uređenja Republike Srpske sa javnih skupova, nastupa, društvenih mreža, medija vršeći prinudu nad legalno izabranim prestavnicima ili nosiocima vlasti Srpske da mimo volje i zakonskih odredaba napuste svoje pozicije odnosno dužnosti.

Između ostalog, terete ih za svjesno lažno prijavljivanje i lažno prikazivanje činjeničnog stanja, te da su širenjem dezinformacija u javnom prostoru i jezikom mržnje izazvali paniku i strah kod stanovništva.

Prijavu su podnijeli u svojstvu oštećenih, a u obrazloženju navode da je Stanivuković, počevši od 24. septembra, zloupotrebljavajući službeni položaj gradonačelnika, koristeći sredstva javnog informisanja, medije, društvene mreže postrekivao na izvršenje krivičnog djela javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje.

„Stanivuković, Zolak, Trivić, Borenović, Begić, Šarović, Radović, Nešić, Selak i Vukanović su kao kriminalana organizovana grupa kojom je rukovodio i upravljao Stanivuković u periodu od septembra 2021. po predhodnom dogovoru vršili niz organizovani i sihronizovani kriminalnih radnji sa jasnim ciljem izazivanjanjem mržnje i nasilja prema određenim osobama“, stoji, između ostalog, u prijavi.

Krivična prijava je naslovljena na Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, Republičko javno tužilaštvo, Tužilaštvo BiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se