DruštvonaslovnaVIJESTIZvornik

Zvornik: Saborni hram proslavio krsnu slavu (foto)

Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice u Zvorniku, danas je Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je služio Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, proslavio krsnu slavu Malu Gospojinu.

U okviru hramovne slave obavljeno je darivanje krstova i ikona, te litija oko ove svetinje i obred lomljenja slavskog kolača.

Slavski kolač slomili su episkop Fotije, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i zamjenik gradonačelnika Bojan Ivanović, te sveštenstvo, kumovi slave i vjernici.

Episkop Fotije je nakon liturgije u prigodnoj besjedi rekao da će svakom onom koji je doprinio zidanju ovog svetog hrama koji je još u izgradnji, to biti njegova slava, njegov blagoslov i dodao da su mnogi ljudi pomogli izgradnju ove svetinje u kojoj se osjeća duhovna snaga i duhovno prostranstvo.

„Svetinje nas vraćaju sebi, vraćaju nas svom duhovnom porijeklu, svojim korijenima, svetosavlju i pravoslavlju“, naveo je vladika Fotije i pozvao vjernike da se mole Presvetoj Bogorodici, koja je zaštitnica svih hrišćana, naročito majki i djece.

Vladika je naglasio da su svetinje Srpske pravoslavne crkve očuvale pravoslavlje, srpski narod, nacionalni identitet i svjesnost Srba da znaju ko su, što se još jednom dokazalo u nedavnim događajima u Crnoj Gori.

Izvor
Srna
Tagovi
Back to top button
Close
Close