15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Vučić: Odbio sam predlog za rešenje situacije na Jarinju i Brnjaku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je predsedavao sjednicom Savjeta za nacionalnu bezbjednost, rekao je da je dobio juče prijedlog za rješenje situacije na prelazima Jarinje i Brnjak, ali da je taj prijedlog odbio, za šta je dobio i saglasnost Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Na početku obraćanja javnosti je rekao da je na današnjoj sjednici analizirano stanje u Vojsci Srbije, kao i u Ministarstvu unutrašnjih poslova, naoružavanju vojske, kao i policije o čemu se i ranije govorilo.

Vučić je rekao da je razgovarano i o situaciji na KiM „naročito posle kriminalne akcije Prištine i šestog po redu upada na sever KiM, uz korišćenje oklopnih vozila, dugih cevi i maltretiranja građana“.

„Došli smo do zaključaka, Srbija će nastaviti da institira na očuvanju mira i pune sigurnosti za Srbe na KiM. Nepreimerene su izjave u kojima nas izjednačavaju i govore da su obe zemlje krive“, rekao je on.

Vučić je pozvao i međunarodnu zajednicu da urazumi Prištinu kako Srbija ne bi morala da provodi bilo kakve mjere. Vučić je poručio Srbima sa Kosova i Metohije, posebno onima na sjeveru južne pokrajine, da ne nasjedaju na provokacije Prištine.

„Barabski trikovi“

Vučić je to obrazložio koristeći se primjerom kupovine pomorandži.

„Kupite pet kilograma pomorandže, platite tih 1.000 dinara. I onda kažete dajte mi te pomorandže, a (prodavac kaže) ‘Znaš, moramo još’. I onda izbije svađa i dođe policijac i kaže vi ste isti. Pošto ste isti, ti dodaj još 300 dinara i to je komrpomisno rešenje. Na takve barabske trikove više nećemo da odgovaramo… Jedino rešenje je povlačenje svih trupa sa KiM, povratak na pređašnje stanje, a onda da idemo u Brisel i ako je moguće da se dogovaramo. Uvek smo spremni na dogovor“, kazao je Vučić.

Albancima i međunarodnoj zajednici poručio je da se Srbija zalaže za mir, ali da će znati da zaštiti svoju zemlju. Nakon sjednice, koja se održava iza zatvorenih vrata, a kako je ranije najavljeno, neko od članova Savjeta će se obratiti medijima.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se