5.4 C
Zvornik
25. април 2024.

Uručena riješenja za sedam bračnih parova sa problemom steriliteta

ZVORNIK – Danas je u prostorijama Gradske uprave grada Zvornik uručeno sedam riješenja za subvenciju tretmana vantjelesne oplodnje bračnim parovima sa problemom steriliteta sa područja grada.

Gradonačelnik grada Zvornik, Zoran Stevanović rekao je da je ovo podrška Gradske uprave dijelu sugrađana koji se bore da riješe problem steriliteta.

-Već jedanaestu godinu Grad je uz svoje sugrađane koji imaju taj problem. Do sad smo izdvojili preko 250 hiljada KM. I ono što je najvažnije, 21 beba je rođena iz ovog našeg programa – rekao je Gradonačelnik Stevanović.

Gradonačelnik je poželio svim bračnim parovima, kojim je danas uručeno riješenje o subvenciji tretmana vantjelesne oplodnje, da nas što prije zovu na babine i da istraju na svojoj borbi.

– Grad Zvornik ulaže svake godine oko 75 hiljada KM za podršku novorođenčadima, po 200KM za prvo i drugo dijete, a svako naredno po 500KM – rekao je Stevanović, dodajući da je ovo vid borbe da na ovom prostoru ostanemo i opstanemo i da će se on zalagati da majke koje imaju četvotvoro i više djece dobiju nacionalnu penziju.

Sanja Savčić, koja se sa suprugom bori već 10 godina za potomstvo, i koja je već imala tri pokušala VTO zahvalila se gradskoj upravi na podršci.

– Želim ovim putem da se zahvalim svima, naročito gospodinu Gradonačelniku koji je prepoznao tu našu borbu, koji i dalje uporno stoji tu sa nama i naravno Nikolini koja je uvijek i za sve – rekla je Savčić.

Nikolina Bošković Oro, predsjednica udruženja roditelja sa problemom steriliteta „Bebe 1“, rekla je novinarima da je ovo veliki problem ljudima iz udruženja jer tretmani koštaju hiljade maraka.

– Prije 11 godina kad smo osnovali udruženje dobili smo odmah od Gradske uprave ideju da sufinasiraju vantjelesnu oplodnju parovima sa ovim problemom, što smo iskreno bili šokirani i iznenađeni jer je to njihova ideja, a ne naša inicjativa da nam to daju. S ponosom mogu da kažem da je Zvornik prvi grad u Republici Srpskoj i u čitavoj Bosni i Hercegovini koji izdvaja znatna sredstva za vantjelesnu oplodnju – rekla je Bošković Oro.

Ona je još rekla da su ovo ozbiljna sredstva i da ovo nije urađeno samo da bi se zvalo „pomoć“. Ove godine u budžetu bilo je izdvojeno 25 hiljada KM za sedam parova koji su dobili po 4 hiljade, da bi mogli svi da iskoriste to pravo ove godine.

– Niko nije odbijen ko podliježe pravilniku koji je raspisala Gradska uprava, a naš pravilnik je jedan od najbolji koji postoji, jer je pravljen sa nama kao partnerima, sa ljudima iz udruženja – rekla je Bošković Oro.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se