Srbin o konobarisanju u Hrvatskoj: „Jedan mi je puštao Tompsona“

Jedan konobar iz Srbije, koji je ovog ljeta radio sezonu u Hrvatskoj, opisao je na društvenoj mreži svoje iskustvo rada na obali.

Mnoge je zanimalo da li je imao problema u Hrvatskoj zbog toga što je Srbin.

„Ne, samo što je neki idiot od konobara puštao Tompsonove pesme i uzvikivao ‘Za dom spremni’, ali je sljedeće nedjelje poslat kući“, započeo je.

„Što se ostalog tiče, korektno sam prihvaćen, kao što bi prihvatili i svakog drugog stranca. Imao sam solidan smještaj i ne tako solidne cimere, jestivu hranu i to je to“, dodao je.

Neki korisnici upitali su ga i da opiše uslove rada.

„Konobario sam i na početku sam, kao neko s malo iskustva, bio pod ogromnim pritiskom. Ne samo da zvuči pakleno, nego tako i jeste“, rekao je.

„Restoran objektivno jeste ozbiljan i u odnosu na većinu njih djelovalo mi je kao da će to biti preveliki zalogaj za mene koji sam imao samo dva mjeseca iskustva u nekom malom baru u Beogradu. Po restoranima je masovno nedostajalo radnika, od kuvara i pomoćnika u kuhinji do šankera i konobara, a vjerujem da sam samo zbog toga i primljen. Na početku niko nije htio da radi sa mnom posebno, bio sam prepušten sebi i pravio sam kardinalne greške koje sam kasnije ispravio. I to je to.“

Dodao je i da je dnevno dobijao oko 320 kuna bakšiša, odnosno oko 43 evra.

„Plata je bila 1.400 evra, imao sam jedan slobodan dan u mjesecu, okvirno oko 11-12 sati rada skoro svaki dan“, napisao je, prenosi „B92“ pisanje portala „Index.hr“.

Izvor
B92
Back to top button