1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Služen Parastos za 11 ubijenih Srba na Crnom Vrhu

Parastosom, polaganjem vijenaca i prisluživanjem svijeća na Spomen-ploču Na Crnom vrhu kod Zvornika obilježeno je danas 29 godina od stradanja 11 pripadnika Vojske Republike Srpske, policije i civila koje su 10. septembra 1992. godine iz zasjede ubili pripadnici muslimanskih snaga iz Srebrenice i Kamenice.

Parastos je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence su položile porodice poginulih, predstavnici Gradske organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Gradske boračke organizacije, Udruženja ratnih vojnih invalida, te predstavnici Policijske uprave, grada Zvornika i opštine Osmaci.

Srn2021 9 10 1327279 0

Predsjednik Gradske organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik Milivoje Marković rekao je da se i poslije 29 godina od zločina koji se dogodio na ovom mjestu okupljaju i odaju počast nevino stradalim licima koja su tom momentu bila samo putnici u koloni vozila.

Marković je, obraćajući se prisutnim, rekao da su u toj koloni bili pripadnici Vojske Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske koji nisu bili naoružani, kao i civili.

„Taj zločin su iz zasjede izvršili muslimani iz Srebrenice i Kamenice kod Zvornika duboko u unutrašnjosti Republike Srpske“, rekao je Marković.

Srn2021 9 10 1326710 0

On je naglasio da se predmet Crni vrh, koji je dokumentovan, nalazi u ladicama Tužilaštva BiH koje, izgleda, nije zainteresovano za pokretanje istrage o ovom zločinu.

Podsjetivši da su u napadu na konvoj vozila na Crnom vrhu ubijena lica iz Rogatice, Olova, Istočnog Sarajeva i sa zvorničkog područja, Marković je dodao da ovaj zločin ne smije nikada biti zaboravljen.

Marković je poručio institucijama BiH i Republike Srpske da se više posvete istraživanju ratnih zločina koji su počinjeni nad srpskim narodom na ovim prostorima.

Srn2021 9 10 1326172 0

„Svjedoci smo da su Srbi bili žrtve u toku građanskog rata, ali smo sada svjedoci da su oni poslije rata žrtve pravosudnih institucija BiH“, istakao je Marković.

Predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida Skupštine Boračke organizacije Republike Srpske Marko Milošević rekao je da je žalosno da niko nije odgovarao za ovaj zločin, iako se zna ko ga je izvršio.

On je osudio sve zločine koji su počinjeni na svim stranama u proteklom ratu i poželio da se ovako nešto nikome i nikada ne dogodi.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se