22 C
Zvornik
12. април 2024.

Samo devet odsto plastike može biti reciklirano

Povodom 18. septembra – Svjetskog dana čišćenja danas je počela kampanja „Plastična operacija“ koja ima za cilj skrenuti pažnju na prekomjernu upotrebu plastike u svakodnevnom životu, od čije ukupne proizvodnje samo devet odsto može biti reciklirano, saopšteno je iz Razvojnog programa UN /UNDP/.

Kampanja kroz tri fotografije priča o gorućim problemima zagađenja okoline i prekomjernoj upotrebi plastike i vode u modernom svijetu, te poziva sve da preduzmu akcije kojima će se ovi problemi riješiti.

„Možda je teško zamisliti život bez jednokratne plastike, ali sjetimo se da donedavno ona nije ni postojala. Mijenjanjem navika i smanjenjem upotrebe jednokratne plastike štitimo i sebe i planetu. Vrijeme je za plastičnu operaciju“, istaknuto je u saopštenju.

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Stelijana Nedera izrazila je zadovoljstvo što sve više ljudi, naročito mladih, širom BiH pokreće i uključuje se u brojne akcije za očuvanje prirode i životne sredine.

Plastična operacija nas jasno upozorava na posljedice ignorisanja problema i postupke kojima utičemo na živote svih nas. Ne postoji planeta b i zato skupa sa brojnim domaćim i stranim partnerima predano radimo i podržavamo inicijative koje smanjuju zagađenje i klimatske promjene“, naglasila je Nedera.

Autor projekta Aida Redžepagić izjavila je da je željala da napravi seriju fotografija koje će biti vizualno lijepe i privući pažnju mladih o temi koja je jako važna za sve.

Ona je dodala da nijedan komad plastike korišten za kampanju nije kupljen, već da su mjesec dana skupljali već iskorištenu i odbačenu.

Osim Redžepagićeve, na projektu su radili dizajner Armin Ćosić, scenograf Ines Selimović, slogan je osmislio Haris Jusović, a model za kampanju je Marijana Kandić, autor ekološke platforme BeeEho.

Projekat je realizovan uz podršku UNDP-a u BiH, a podržali su ga gradovi Bijeljina i Doboj, te opštine Centar Sarajevo, Novo Sarajevo i Kakanj.

Jednokratna plastična pakovanja se uglavnom prave od naftnih derivata koji zagrijavanjem otpuštaju štetne hemikalije, a ujedno su i veliko leglo bakterija.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se