18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Rusi spremni za saradnju sa firmama iz Srpske

Premijer Republike Srpske Radovan Višković smatra da Srpska i Sankt Peterburg imaju prostora za saradnju, te da su u Rusiji prezentovani potencijali i sve što nudi Republika Srpska kada je riječ o investicijama.

„Prije svega mislim na geografski položaj Srpske, naše potencijale u energetici, u prehrambenoj industriji, turizmu. Možda je skoro nepoznato za veliko rusko tržište da Republika Srpska ima više od 20 banja koje nisu samo turističke destinacije nego su, prije svega, zdravstvene“, rekao je Višković nakon sastanka sa predsjednikom Privredne komore Sankt Peterburga Katenevom Vladimirom Ivanovičem.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ima proizvode koji su organski, ima kvalitenu zemlju, vodu i klimu za proizvodnju organske hrane.

„Sankt Peterburg je šansa za budući saradnju. Potrebno je poboljšati spoljnotrgovinsku razmijenu Srpske i Rusije. Želja mi je da nakon Srbije, naveću ramjenu imamo sa Rusijom“, kaže Višković.

On je istakao da su predstavnici Privredne komore Republike Srpske, Unije Udruženja poslodavaca, kompanija iz Srpske zainteresovani da sarađuju i da prave posao na ruskom tržištu, ali da su i ruske kompanije zainteresovane za saradnju i da plasiraju ili prave pogone i u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

„Zahvaljujem se domaćinima na srdačnom dočeku i kao što je već rečeno Republika Srpska, Vlada Republike Srpske sa Sankt Peterburgom ima potpisan Memorandum 2017. godine sa mapom puta kojom je predviđena saradnja u oobrazovanju, kulturi, zdravstvstvu, ali i ono što je nama posebno važno, a to je poslovna saradnja i njeno unapređenje“, dodao je Višković.

Ivanovič je zahvalio Viškoviću i svim preduzetnicima koji su došli u Sankt Peterburg.

„Imamo potpisan sporazum privrednih komora Sankt Peterburga i Republike Srpske i naravno naš najveći i osnovni zadatak je da stvorimo povoljne uslove za saradnju naših preduzetnika u oblasti trgovine, medicine, obrazovanje i da otklonimo prepreke koje postoje i olakšamo zajedničku saradnju“, rekao je Ivanovič.

On je podsjetio da u Sankt Peterburgu studiraju studenti iz Republike Srpske, te da postoji razmjena u oblasti zdravstva.

„Dobro poznajemo proizvode koje ima Republika Srpska. Za mene je bila čast da posjetim Republiku Srpsku i da vidim visoki kvalitet proizvoda i naravno nadamo se da će naši preduzetnici dobro sarađivati i imati mogućnost da izađu na tržište“, rekao je Ivanovič.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se