18.1 C
Zvornik
12. април 2024.

Prvi put obilježavanje Dana srpskog jedinstva u školama

U osnovnim i srednjim školama Republike Srpske ove godine se prvi put obilježava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a ovo je samo jedna u nizu zajedničkih aktivnosti koje sprovode Srpska i Srbija povodom zajedničkog praznika, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Zainteresovani učenici osnovnih i srednjih škola će imati priliku da 15. septembra u okviru redovne nastave prisustvuju času na kojem će sa prosvjetnim radnicima i međusobno, razgovarati o istorijskim ličnostima i događajima koji su doprinijeli slobodi, nezavisnosti i jedinstvu srpskog naroda, te saznati činjenice koje su važne za bolje razumijevanje istorije srpskog naroda.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture ističu da se u Republici Srpskoj i Srbiji 15. septembar obilježava kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a ovog datuma se obilježava i proboj Solunskog fronta.

– Prisustvo času i planiranim aktivnostima nije obavezno i organizuje se samo za zainteresovane učenike, a s obzirom na to da je 15. septembra probijen Solunski front, koji je bio uvod u oslobađanje svih naroda na prostoru bivše Јugoslavije, smatramo da je važno da se učenici svih nacionalnosti upoznaju sa činjenicom da je srpski narod, okupljen pod nacionalnom zastavom, dao najveći doprinos istorijskoj pobjedi i slobodi svih naroda – navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva napominju da je značajno da se učenici svih nacionalnosti upoznaju o činjenicama koje su važne za bolje razumijevanje svjetske istorije.

– Obilježavanje ovog i sličnih praznika je dio nastavnog procesa predmeta od nacionalnog značaja i zbog toga će jedan čas u prvoj smjeni i jedan čas u drugoj smeni biti posvećen ovome prazniku – ističu iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Iz ovog ministarstva kažu da prosvjetni radnici imaju mogućnost da procijene na koji način će obilježiti Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a učenici koji ne cijene ovaj praznik i nisu zainteresovani da razgovaraju o ovoj temi nisu obavezni da prisustvuju časovima i planiranim aktivnostima u osnovnim i srednjim školama.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se