8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Porfirije u Jasenovcu: Na ovom mjestu je iznevjeren Bog i osramoćen ljudski rod

Nakon 80 godina služena je liturgija na mjestu velikog zločina tamo gdje je veliko stradanje, tamo je i blagodat velika. Na ovakvom mjestu iznevjeren Bog, osramoćen ljudski rod, rekao je patrijarh srpski Porfirije na centralnom obilježavanju Svetih novomučenika jasenovačkih koje se održava danas u manastiru u Јasenovcu.

„Promisao Božja na ovom mjestu osnovao je ženski manastir na ovom mjestu, posvećen Sv.Jovanu Krstitelju. Gospod je odredio da ovo bude mjesto sa koga se 24 sata uznosi molitva za mir u cijelom svijetu, mir među ljudima. Ovo je mjesto molitve, na kome se sjećamo i pamtimo one koji su postradali“, rekao je patrijarh.

Porfirije je naveo da je ovo mjesto svetitelja  i da su ovdje postradali nevini ljudi.

„Svi oni nadilaze uske okvire naroda kojima su pripadali, oni postaju univerzalni. Naš odgovor treba da bude molitva, praštanje, makar to ponekad ne mogli da razumijemo. Oni koji čine monstruozne zločine, koji čine zlo, on se ispisao iz naroda, ne pripada nikom. Žrtve jasenovačke su univerzalne, zločinci ne pripadaju nikom. Crkva nije konstituisana po bilo kommodelu ovoga svijeta, ili bilo kom političkom modelu.Nije politička organizacija, ne poklapa se sa državnim ciljevima.Crkva je uznad vremena i prostora, ona je tijelo Hristovo, beskonačna“, naveo je patrijarh.

Porfirije je naveo da je Srpska pravoslavna crkva kanonska i pripada saboru vaseljenskog pravoslavlja, autokefalna, i da ona ne može mijenjati svoju jurisdikciju.

Porfirije kaže da ga nije iznenadila teza što se u Hrvatskoj čuje da je SPC izvor zla. 

„Uvijek sam govorio samo afirmativno o Hrvatskoj, a bilo je razloga i da ne bude. Nisam htio da dolivam ulja na vatru. Poštujemo svaku državu, ne osporavamo nikom da bude ono što jeste i da svako bez straha bude ono što jeste, jer skrivanjem unosi pakao u svoj život. I Bog i ovi sveti mučenici vide da li je to tako. Zagreb i ja se volimo javno, Hrvatska i ja se volimo javno, bez obzira kom će to smetati.Iz dubine svoje duše i srca volim sve ljude u Hrvatskoj. Volim i svoj narod koji mi je povjeren. Ostajem vjeran Hristovom pozivu na ljubav.“

Patrijarh je rekao da su se nekada davno ovdje čule riječi: „Neka svako radi svoj posao, to je bio trijumf ljubavi, pravde“.

„Znam da Republika Hrvatska sa njenim vlastima i narodom ima taj kapacitet da svako živi u svojoj slobodi i da se svako osjeća i izjasni onim što jeste, bez obzira kom se Bogu moli“, rekao je Porfirije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se