7.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Plate u BiH pet puta niže nego u Njemačkoj, troškovi života dva puta

BiH je jedna od najjeftinijih zemalja u Evropi po troškovima života, objavljeno je u najnovijoj studiji Njemačkog zavoda za statistiku.

Studija se bavi kupovnom moći njemačkih državljana u slučaju da se zateknu u nekoj od 36 evropskih zemalja, a od BiH, gdje su troškovi stali na 50 odsto, Nijemcima su jeftiniji jedino Sjeverna Makedonija i Turska.

U studiji je naglašeno da je u BiH za mjesec dana normalnog života za jednu osobu potrebno 1.050 maraka, dok je u Njemačkoj potreban 1.091 evro, odnosno dvostruko više.

Kako je navedeno, u ove indekse uračunati su iznosi koje pojedinac treba da izdvoji za troškove tipične za jedno domaćinstvo, kao i za smještaj, prevoz i druge osnovne potrepštine. Istovremeno, prema dostupnim statističkim podacima, prosječna plata u Njemačkoj prošle godine je iznosila 3.950 evra bruto, što znači da su u taj iznos uračunati i porezi i doprinosi koje treba platiti. Prosječna bruto plata u BiH je oko 1.550 maraka (794 evra), dok je neto iznos oko 1.000 maraka.

Njemački zavod za statistiku ističe da u Njemačkoj domaćinstvo mjesečno za hranu i piće izdvaja oko 321 evro po osobi, dok je u BiH, prema podacima kojima raspolažemo iz prosječne sindikalne korpe, taj iznos oko 231 marku po osobi.Što se tiče cijena hotela, cijene u BiH su, kako je navedeno, između 44 i 60 evra, dok su u Njemačkoj cijene prosječnih hotela oko 115 evra u Minhenu pa do 85 u Drezdenu. U BiH je cijena prosječne karte za gradski prevoz oko evro, dok je u Njemačkoj taj iznos otprilike dvostruko veći.

Što se tiče troškova prevoza, prema njemačkim podacima Nijemac svojim automobilom godišnje pređe oko 11.000 kilometara, dok je taj iznos u BiH u prosjeku oko 8.000 do 10.000. Njemački auto-klub ističe da Nijemac godišnje na gorivo potroši oko 990 evra, dok u BiH potroši oko 1.200 maraka.

Prema studiji „Destatisa“, za Nijemce je najskuplja Švajcarska, koja je od Njemačke skuplja za oko 50 odsto. Iza Švajcarske nalaze se Island i Norveška, koji su, kako je naglašeno, 30, odnosno 20 odsto skuplji od Njemačke.

Turska, kako je navedeno, je za trećinu jeftinija od Njemačke, a Sjeverna Makedonija za 47 odsto.U našem regionu najskuplja je, očekivano, Slovenija, koja ima troškove od 79 odsto njemačkog nivoa, a sljedeća je Hrvatska, sa 64 odsto njemačkog nivoa. Srbija ima troškove 56 odsto njemačkog nivoa, a Crna Gora 52 odsto.

Inače, ispred BiH su sljedeće zemlje, i to ovim redom: Srbija, Albanija, Crna Gora, Bugarska, Rumunija, iza koje dolazi BiH.

U Njemačkom zavodu za statistiku kažu da su u većini susjednih zemalja troškovi veći nego u Njemačkoj, navodeći primjer da je u Danskoj potrebno za potrošačku korpu platiti 28 odsto više, dok je taj iznos u Nizozemskoj sedam odsto veći. Oni pojašnjavaju da su u svojoj studiji računali koliko košta određena količina robe i usluga u različitim zemljama Evrope.“Cilj je uporediti nivo cijena u drugim zemljama s njemačkim cijenama.

Mi svakog mjeseca objavljujemo i klasificiramo oko 500 nivoa cijena u različitim zemljama za različite artikle i usluge, poput životnih namirnica ili energije“, naglasili su oni.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se