15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Njemačka bira, ko će biti novi kancelar?

Oko 60,4 miliona Nijemaca na saveznim izborima odlučuje o budućem sastavu parlamenta i posredno o budućem kancelaru, koji će naslijediti Angelu Merkel.

Očekuje se da će glavnu borbu voditi konzervativni demohrišćani i socijaldemokrate, koji trenutno zajedno čine veliku crno-crvenu koaliciju, i opozicioni Zeleni.

Te tri stranke su i jedine koje su zvanično istakle svoje kandidate za kancelara.

Sva tri kandidata održali su završne mitinge posljednjeg dana kampanje u subotu u najmnogoljudnijoj njemačkoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

Premijer te pokrajine Armin Lašet, kandidat demohrišćana koji želi da zamijeni Angelu Merkel, na mitingu je imao i podršku same njemačke kancelarke, koja mu se i pridružila na bini. 

U glavnom gradu pokrajine Diseldorfu, miting je održala predsjednica Zelenih Analena Berbok, koja je u aprilu važila za glavnog kandidata za kancelara, ali se ta njena prednost u međuvremenu istopila, dok se njena stranka, prema anketama, trenutno nalazi na trećem mjestu.

Aktuelni vicekancelar Olaf Šolc, kandidat Socijaldemokratske partije, imao je miting u Kelnu.

I pored konstantnog pada rejtinga stranke, svojom staloženošću uspio je da vrati rejting stranke i dopadne se Nijemcima, koji bi kada bi se kancelar birao u direktnim izborima, imao i najveće šanse da se nađe na tom mjestu.

U Bundestag će vjerovatno ući i partije koje i sada imaju poslanike – liberali, ekstremno desna Alternativa za Njemačku i partija Levica.

Izvjesne šanse analitičari daju i partiji Slobodni birači, koja na izborima figurira kao mala stranka, iako ima poslanike u parlamentima nekoliko njemačkih saveznih pokrajina, a u Bavarskoj učestvuje i u pokrajinskoj vladi.

Ankete koje su rađene tokom predizborne kampanje daju prednost SPD-u.

Socijaldemokrate prema istraživanjima neposredno uoči izbora imaju podršku 25 odsto birača, demohrišćani su na 21 odsto, a Zeleni na 16.

Alternativa za Njemačku i Liberali su, prema anketama, na 11 odsto, dok Ljevica ima oko 7 odsto podrške birača.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se