25.4 C
Zvornik
18. мај 2024.

Milanović u Njujorku: Ne znam u čije ime je Komšić ovdje, ja sam predsjednik i Hrvata u BiH

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović izjavio je nakon obraćanja u Generalnoj skupštini UN kako je on predsjednik i Hrvata u Bosni i Hercegovini, komentarišući dolazak i ulogu Željka Komšića u Njujorku.

Na upit dopisnika „Al džazire“ iz Njujorka da pojasni tu izjavu Milanović je kazao kako je ustavna obveza Hrvatske da brine i o Hrvatima u BiH. Uz to, dodao je, većina Hrvata u BiH su i državljani Hrvatske, „a on je predsjednik svih hrvatskih državljana.“

Osvrnuo se i na prisustvo Željka Komšića na Generalnoj skupštini UN.

„Komšić je ovdje došao kao jedan od članova Predsjedništva, ne znam uopšte s kakvim mandatom i u čije ime govori,“ kazao je Milanović.

Milanović kaže da je u Njujorku imao i bilateralni sastanak s predsjednikom Turske s kojim je takođe razgovarao o BiH.

„Erdoganu sam naglašavao da u Hrvatskoj nema baš nikoga ko će se razmetati s pričama da će se BiH otcjepiti, što čujemo od nekih drugih za neke druge dijelove BiH. To nije pametno i nije potrebno” „kazao je Milanović.

Tokom govora u UN-u, govorio je i o BiH, izbornim reformama te nemogućnosti Hrvata da biraju svoje predstavnike.

„Nejednakost konstitutivnih naroda predugo je neriješena. To je nepotrebno stvorilo unutrašnje političke nestabilnosti i napetosti. Kako bi krenula naprijed, Bosni i Hercegovini potreban je odgovarajući institucionalni okvir za ‘podjelu vlasti’, zasnovan na načelima federalizma, decentralizacije i legitimne reprezentacije. Koncept konstitutivnih naroda često se pogrešno predstavlja kao prepreka jednakim pravima svih građana. Mnoga politička i pravna djelovanja mogu se osigurati bez odricanja od demokratskih prava i sloboda,“ naveo je Milanović.

U ponedjeljak je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o slanju delegacije na sjednicu Generalne skupštine UN-a i da ne postoji usaglašena politika i izjava oko odlaska predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića u Njujork, te da je on tamo otišao samovoljno.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se