12 C
Zvornik
25. април 2024.

Mehmedagić kršio mjere zabrane: Tužilaštvo zatražilo pritvor

Tužilaštvo BiH zatražilo je opoziv mjera zabrane i određivanje mjere pritvora za Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA).

Određivanje mjere pritvora zatraženo je zbog nepoštivanja mjera zabrane određenih prema osumnjičenom odlukom Suda BiH.

„U okviru rada na predmetu Tužilaštvo BiH došlo je do informacija i dokaza da je osumnjičeni Mehmedagić u proteklom periodu putovao, komunicirao i boravio na odmoru u inostranstvu s osobom koja je navedena kao svjedok u predmetu i kojoj se, skladno izrečenim mjerama zabrane, osumnjičeni ne smije pribižavati na udaljenost manju od 50 metara. Zbog evidentiranja kršenja izrečenih mjera zabrane zatraženo je određivanje pritvora“, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Podnesak je upućen Sudu BiH.

Mehmedagić je, podsjetimo, pod istragom zbog sumnje na zloupotrebu položaja ili ovlašćenja.

Među mjerama koje mu je izrekao Sud je zabrana sastajanja s Denisom Prcićem, osnivačem i vlasnikom Američkog univerziteta u BiH, te ostalim osumnjičenim u ovom predmetu. Prcić se tereti da je omogućio Mehmedagiću nezakonito sticanje diplome.

Mehmedagić, u cilju redovnog obavljanja funkcije na kojoj se nalazi, izuzetno može komunicirati sa svjedocima Tužilaštva BiH i drugim osobama na udaljenosti i manjoj od 50 metara, ali mu se zabranjuje da s tim osobama razgovara o ovom predmetu.

O svakom takvom kontaktu dužan je prethodno obavijestiti postupajućeg tužioca.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se