5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Husić se slobodno šetao Srebrenikom, zaštitu mu pružali policija i Orić

Behudin Husić iz Srebrenice, koji je uhapšen jutros u Špionici kod Srebrenika, zajedno je sa Ahomo Harbašem, Nedžadom Hasićem i Samirom Avdićem 2. maja 1996. godine na krajnje brutalan način, motivisani nacionalnom mržnjom i netrpeljivosti prema srpskom narodu, učestvovao u izvršenju ubistva četiri lica srpske nacionalnosti Đorđa Petrovića, Nikole Modraković, Momčila Ristanović i Vlajka Zekić iz opštine Milići.

Srna saznaje da je lokalna policija i rukovodstvo Policijske stanice Srebrenik sve vrijeme bilo upoznato da je za Husićem, zbog učestvovanja u izvršenju navedenog krivičnog djela, raspisana međunarodna potjernica.

I pored toga, Husića nisu željeli da liše slobode, kao što u ranijem periodu nisu htjeli da liše slobode i osumnjičenog, a zatim i osuđenog Nedžada Hasića.

Srna saznaje da je osuđeni Husić sve vrijeme je nesmetano boravio u porodičnoj kuću sa suprugom i djecom u mjestu Špionica, opština Srebrenik, gdje je radio kao građevinski radnik.

Svakodnevno je na području ove lokalne zajednice upravljao motornim vozilima bez vozačke dozvole i ličnih dokumenata, a zaštitu i pomoć su mu, prema tvrdnjama izvora Srne, pružali ratni komandat takozvane Armije BiH Naser Orić i pripadnici njegove jedinice.

Navedenim licima je neposredno nakon izvršenja počinjenog krivičnog djela suđeno pred Okružnim sudom u Bijeljini, te je u toku 1996. godine donešena prvostepena presuda kojom su imenovana lica osuđena na kazne zatvora u trajanju od dvadeset godina, nakon čega se oni nalaze u bjekstvu.

Tim povodom Okružni sud u Bijeljini izdao je nalog o raspisivanju međunarodne potjernice za optuženim Hasićem, Harbašom, Husićem i Avdićem, te donio rješenje o određivanju pritvora za optužene.

Na osnovu međunarodne potjernice Okružnog suda Bijeljina, 2007. godine u SAD je lišen slobode Samir Avdić i isporučen u BiH, gdje je predat u nadležnost Okružnog suda u Bijeljini. U ponovljenom sudskom postupku on je pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina, a koju je odslužio u KPZ Bijeljina i KPZ Foča.

Ahmo Harbaš sa porodicom se nalazio u mjestu Lugano, Švajcarska. On je 2. decembra bio lišen slobode od švajcarskih bezbjednosnih službi, ali ekstradicija nije izvršena iz nepoznatih razloga.

U novembru 2020. policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH, lišili su slobode Nedžada Hasića.

Žrtve njihovog krvavog pira kobnog dana nalazile su se u šumi nadomak Milića, gdje su spremali građu za pokrivanje kuće Vlajka Zekića, kada su na njih naišli Husić i ostali navedeni počinioci krivičnog djela, koji su u tome periodu naoružani hodali u okolini Srebrenice i Milića, iako se rat već odavno završio.

U samom činu ubistva izvršioci su uz upotrebu motorne testere nad žrtvama počinili masakr, na način da su žrtvama sjekli ruke, noge i glave odvajali od tijela, da bi na kraju tijela spalili.

Ovaj zastrašujući događaj je unio strah i uznemirenje pripadnicima srpskog naroda koji su živjeli u selima u okolini Srebrenice i Milića, a kojima su još bila svježa sjećanja na ratne strahote i zločine počinjene od jedinica takozvane Armije BiH pod kontrolom Nasera Orića, u okolini Srebrenice u periodu od 1992. do 1995. godine.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH jutros su u Špionici kod Srebrenika uhapsili jedno lice za kojim je bila raspisana međunarodna potjernica zbog ubistva, potvrđeno je Srni iz Sipe.

„Lice je uhapšeno prema nalogu Okružnog suda u Bijeljini, a na osnovu međunarodne potjernice koja je izdata za krivično djelo ubistvo“, rekli su iz Sipe.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se