9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Gorivo u BiH je za dva mjeseca poskupjelo za čak 20 feninga po litru

Cijena nafte na svjetskoj berzi već danima raste te je sirova nafta brent dostigla cijenu od 78 dolara po barelu, što je rekord u posljednje dvije godine. Prošle sedmice cijena je bila 74 dolara po barelu.

U skladu s kretanjima na globalnom nivou i cijene u Bosni i Hercegovini počele su rasti prije određenog vremena. Ministarstvo trgovine FBiH danas do 12 sati primilo je 20 obavijesti o promjeni cijena i marži koje se odnose na povećanje cijena benzina, dizela i LPG-a u iznosu od 0,05 KM po litru.

„Od ponedjeljka prošle sedmice evidentan je rast cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, a to onda utječe i na kretanja cijena u našoj zemlji. Tako trenutna cijena premium bezolovnog benzina 95 iznosi od 2,11 do 2,36 KM po litru, cijena dizela je od 2,01 do 2,31 KM, a cijena LPG-a je od 1,11 do 1,41 KM po litru“, rekli su iz Ministarstva trgovine FBiH.

Shodno ovim cijenama, ukoliko vozite putnički automobil srednje klase, koji ima zapreminu rezervoara 50 litara, za pun rezervoar benzina prosječno ćete platiti 110 KM, a za rezervoar dizela 107 KM. To je srednja cijena u odnosu na to da li gorivo plaćate po najjeftinijoj ili najskupljoj tarifi na tržištu.

Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori Republike Srpske, kaže kako su cijene u proteklom periodu rasle i u Republici Srpskoj te kako postoji mogućnost da i u narednoj sedmici dođe do povećanja ulaznih cijena, iz rafinerija i drugih eksternih izvora snabdijevanja, a samim tim i cijena na benzinskim pumpama.

„Cijene su više za tri-pet feninga za oba derivata i na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH. Trenutno se cijene kreću u prosjeku od 2,11 do 2,21 KM za BMB 95, 2,04-2,19 KM za EDS te od 1,19 do 1,29 KM za TNG, u zavisnosti od distributera i regije. Cijene će rasti u narednim danima, ali to svakako zavisi i od ulaznih cijena, po dinamici berzanskih kretanja. Dakle, do povećanja cijena je došlo i u Federaciji, ali ostaje trend da je gorivo u Republici Srpskoj jeftinije, jer je u FBiH u prosjeku skuplje za oko deset feninga“, rekao je Trišić.

Trenutno, istakao je, na tržištu postoje problemi kod snabdijevanja tečnim naftnim gorivima (TNG), tako da je rast cijena primijetan posljednjih 20-ak dana. Zbog toga je na svim benzinskim pumpama došlo do poskupljenja od skoro 20 feninga u posljednja dva-tri mjeseca.

„Postoje određeni problemi u snabdijevanju TNG-a na evropskom tržištu, tako da je za očekivati da se nastavi poskupljenje i u narednom periodu. Na sceni imamo poremećaje na globalnom nivou biznisa, a mi smo na malom tržištu praktično onemogućeni da na bilo šta utječemo. To su tipični indikatori koji pokazuju da motori privreda imaju određenih problema s planiranim projektima. Pored navedenog, mislim da je transport plina također problematičan, da se narudžbe dugo čekaju i logistika ne može odgovoriti zahtjevima“, zaključio je Trišić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se