9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Doktori krajem mjeseca očekuju veći broj oboljelih mališana u Srpskoj

 Broj djece zaražene virusom korona u RS tokom ljetnih mjeseci je opao i trenutno na bolničkom liječenju u Univerzitetskom kliničkom centru RS (UKC RS) nema nijedno dijete, ali pedijatri ističu da povećanje broja oboljelih očekuju krajem ovog mjeseca.

Kako je za „Nezavisne novine“ kazao Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, prema podacima kojima raspolaže Institut, u ovom periodu nije bilo težih kliničkih slika kod osoba mlađih od 18 godina, koji su oboljeli od kovida-19.

Hospitalizovani mališani uglavnom su imali respiratorne simptome koji prolaze kroz nekoliko dana.

„Imali smo nekoliko hospitalizacija, ali uglavnom se tu radilo o postkovid pacijentima“, rekao je Zeljković.

Vladimir Mirošljević, načelnik Klinike za dječje bolesti UKC RS, kazao je da trenutno u ovoj klinici nije hospitalizovan nijedan pacijent obolio od kovida-19.

„Prošle sedmice smo imali šest pacijenata, većinom sa simptomatologijom od strane gastrointestinalnog trakta i povišene temperature, a samo jedan pacijent je ispoljavao sliku plućne problematike“, rekao je Mirošljević za „Nezavisne novine“.

Sva djeca bila su dobrog opšteg stanja kada su otpuštena kući.

„Nijedan od ovih pacijenata nije zahtijevao kiseoničku podršku“, kazao je Mirošljević.

Istakao je da je, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, za očekivati da u narednom periodu dođe do rasta broja djece oboljele od kovida-19, prvenstveno jer se radi o nevakcinisanoj populaciji.

Naveo je da je Klinika za dječje bolesti UKC RS spremna za prijem većeg broja oboljelih mališana.

„Kadrovski i opremom ćemo moći da se nosimo kao što smo se i dosad nosili s povećanim brojem oboljelih“, kazao je Mirošljević.

Dodao je da je od početka pandemije virusa korona do sada na liječenju od kovida-19 u ovoj klinici bilo više od 100 djece, a da je pregledano više od 1.000 mališana.

„Nekoliko ranije hospitalizovanih mališana zahtjevalo je kiseoničku potporu. Tokom ljetnog perioda taj broj je opao, ali od kraja septembra očekujemo ponovo rast broja oboljelih“, zaključio je Mirošljević za „Nezavisne novine“.

Roditelje često muči pitanje kako da razlikuju simptome virusa korona od simptoma nekih drugih respiratornih infekcija. Prema riječima Milke Ćojanović, specijaliste pedijatrije u Domu zdravlja u Banjaluci, roditelji sami i ne mogu da utvrde razliku, zbog čega je neophodno da dijete odvedu pedijatru.

„Roditelji dijete koje je bilo u kontaktu s nekim ko je zaražen virusom korona, a ima simptome, treba da dovedu doktoru. Mi ćemo na osnovu nalaza i eventualno indikacije za testiranje znati da li se radi o kovidu ili ne“, kazala je Ćojanovićeva za „Nezavisne novine“.

Dodala je da su simptomi kovida-19 šaroliki, te su to najčešće povišena temperatura, kašalj, curenje nosa, povraćanje te proliv.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se