5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Direktor „Moderne“ prognozirao kada bi pandemija mogla da završi

Izvršni direktor kompanije „Moderna Inc“ Stefan Bansel smatra da će pandemija korona virusa završiti za godinu dana, s obzirom na to da povećana proizvodnja vakcina osigurava globalne zalihe, rekao je švicarskim novinama „Neue Zuercher Zeitung“.

„Ako pogledate širenje proizvodnih kapaciteta u industriji tokom posljednjih šest mjeseci, do sredine sljedeće godine trebalo bi biti dostupno dovoljno doza da se svako na ovom svijetu može imunizovati. Busteri bi takođe trebalo da budu mogući do potrebnih mjera“, rekao je novinama u intervjuu.

Vakcinacija će uskoro biti moguće čak i za novorođenčad, rekao je, prenosi „Radiosarajevo.ba„.

„Oni koji se ne vakcinišu, imunizovaće se prirodno, jer je delta varijanta vrlo zarazna. U ovom slučaju ćemo završiti sa situacijom koja je slična situaciji gripa. Ili se možete vakcinisati i imati dobru zimu. Ili se ne vakcinisati i rizikovati da se razbolite i možda završite i u bolnici“, dodao je on.

Na pitanje znači li to povratak u normalu u drugoj polovini godine, rekao je:

„Od danas, za godinu dana, pretpostavljam“.

Bansel je rekao da očekuje da vlade odobre buster vakcine za ljude koji su već imunizovani jer rizični pacijenti koji su vakcinisani prošle zime „nesumnjivo“ trebaju osvježenje.

Njihova buster vakcina ima pola od originalne doze vakcine, što znači da će ih više biti dostupno.

„Volumen vakcine je najveći faktor ograničenja. S pola doze, imali bismo 3 milijarde doza dostupnih širom svijeta za nadolazeću godinu umjesto samo 2 milijarde“, rekao je.

Sastav buster doze ostaje isti kao kod originalne vakcine za ovu godinu jer „Moderna“ nije imala dovoljno vremena da ga promijeni.

„Trenutno testiramo vakcine optimizovane za delta varijantu u kliničkim testiranjima. One će činiti bazu buster vakcina za 2022. godinu. Takođe isprobavamo delta plus beta, sljedeću mutaciju za koju naučnici vjeruju da je moguća“, rekao je on.

„Moderna“ može koristiti postojeće proizvodne linije za nove varijante kao i za originalnu vakcinu protiv virusa korona. Cijena vakcina će ostati ista, rekao je.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se