10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

BN obmanuo javnost, osnovali svoj Mulipleks C, pa propali

Bijeljinska BN televizija obmanula je javnost, javne servise i sve institucije – nadležne za sprovođenje procesa digitalizacije u BiH. Ovo tvrdi izvor RTRS-a, koji kaže da je BN, sa još tri TV stanice, osnovala Konzorcijum „Multipleks servis“, a koji je od RAK-a dobio dozvolu za upravljanje Multipleksom C. Dakle, BN televizija nije ni planirala da bude dio Multipleksa A, kojim gazduje RTRS. Planirali su da uspostave, gazduju, i komercijalnim televizijama – naplaćuju ulazak u svoj Multipleks C. Napad na našu kuću krenuo je, kaže izvor blizak ovom konzorcijumu, kada se „Multipleks servis“ raspao, zbog neslaganja četiri televizije oko biznis investicionog plana za uspostavljanje mreže Multipleksa C, a BN dočekao gašenje svojih analognih signala.

Naš izvor iz konzorcijuma kaže da je BN sa sarajevskim televizijama, Fejs TV-om, Novom TV, tada TV1 danas O Televizijom osnovao konzorcijum i zvanično ga registrovao kao „Multipleks servis“.

Uredno su zatražili i dobili dozvolu RAK-a. Dozvolu je izdao tadašnji direktor RAK-a Predrag Kovač.

Međutim, među četiri televizije dolazi do problema, i prva, kaže naš izvor, iz konzorcijuma izlazi Fejs televizija jer nije imala novca za višemilionske investicije nabavke emisione i prenosne opreme potrebne za emitovanje. Nešto kasnije za njom i BN Televizija. U konzorcijumu tako, od četiri, ostaju dvije televizije – TB1 i Nova TV.

One su prvo isplatile Fejs TV, pa zatim i BN televiziju jer su izašle iz konzorcijuma, a time preuzeli i njihove bankarske garancije koje su svi morali priložiti prilikom osnivanja konzorcijuma. Preostale dvije televizije nisu uradile ništa.

U međuvremenu RAK je dva puta produžavao rok konzorcijumu, jer se sve dešava u vrijeme korone. Svima je, kaže naš izvor, bio cilj da se riješi problem komercijalnih TV stanica kako je to nudio konzorcijum okupljen oko BN-a.

Kako ni jedan rok nije ispoštovan RAK obavještava konzorcijum da im se dozvola za upravljanje Multipleksom C ukida i od preostale dvije kuće Nove TV i TV 1 naplaćuje bankarsku garanciju u iznosu od milion i 305 hiljada maraka.

U ime RAK-a, a na ime budžeta institucija BiH naplatu je izvršilo Ministarstvo finansija u Savjetu ministara.

Dakle, šta je BN tada uradio. Ono što i danas, kaže izvor iz konzorcijuma. S jedne strane obmanuli su, kaže sve komercijalne televizije koje su tu vidjele rješenje, institucije zadužene za proces digitalizacije, a na kraju su i sami od grandioznog plana ostali bez emitovanja u digitalnom sistemu.

I onda dolazi spas za BN televiziju, ili oni tako misle. Volšebna naredba Parlamentarne skupštine BiH koja 7.jula od RAK-a traži da se za čak 26 komercijalnih stanica pronađe prostor u Multipleksu A. Dakle, Parlamentarna skupština BiH zna da u MUKS-u A toliko prostora nema. Samo dan kasnije, dakle 8.jula BN upućuje zahtjev RTRS-u za ulazak u Multipleks A. Nije zanemarivo, kaže naš izvor, da je skupštinskom Komisijom za saobraćaj i veze Parlamenta BiH predsjedavao Nenad Nešić. Znao je da odluka nije tehnički sprovodiva.

Izvor iz „Multipleks servisa“ kaže da je BN iz priče o konzorcijumu izašao neoštećen jer je isplaćen. Јavnost je, kaže naš izvor ,ta priča malo zanimala, a komercijalne televizije ih nisu pozvale na odgovornost. Iz ove bi priče, kaže naš izvor, da je odlučio da ćuti izašli kao žrtve, a ne odgovorni.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se