Hrana i pićeLIFESTYLE

Zašto svi žele da probaju krompirovo mlijeko

Veganski napitak bez glutena i sa niskim sadržajem šećera i zasićenih masti, a sa dosta kalcijuma i vitamina D novi je hit među ljubiteljima zdrave ishrane. Riječ je o još jednom mlijeku koje se pravi od voća ili povrća – ovog puta krompira.

Bilo da je u obliku pirea, kuvan, pržen ili pečen, krompir je poslastica za mnoge. Međutim, posljednjih mjeseci, ovo povrće sve se češće pominje kao sirovina za pravljenje napitka koji su ljubitelji zdrave ishrane prihvatili širom otvorenih ruku.

U pitanju je mlijeko koje se pravi od kuvanih krtola, malo začina i, naravno, vode.

Krompirovo mlijeko je idealna alternativa kravljem, ovčijem i kozijem mleku, ali i biljnim verzijama, jer iako ima izgled i teksturu sličnu drugim „mliječnim napicima“, daleko je održivije od njih.

Za proizvodnju krompirovog mlijeka potrebno je 56 puta manje vode nego za bademovo mlijeko, a površina potrebna za uzgoj, na primjer, ovsa za dobijanje iste količine napitka dvostruko je veća.

Međutim, krompirovo mlijeko nije samo „zdravo“ za planetu. Ono je idealno za osjetljive osobe jer ne sadrži uobičajene alergene poput mliječnih proizvoda, laktoze, jaja, žitarica, soje i oraha.

U pitanju je veganski napitak, bez glutena i sa niskim sadržajem šećera i zasićenih masti, dok obezbjeđuje visok nivo kalcijuma i vitamina D.

Kako se pravi mlijeko od krompira

Za ovaj interesantan napitak potrebne su vam tri šolje (oko 700 mililitara) tople vode, jedan veliki krompir (jedna šolja kockica), jedna kafena kašičica (oko šest mililitara) ekstrakta vanile, četvrtina šolje sjeckanih badema, malo soli.

Priprema je jednostavna. Krompir oguliti i prokuvati u tri šolje vode uz dodatak soli. Kada je krompir kuvan, presuti ga u blender i dodati tople vode da ukupna količina iznosi četiri šolje. Dodati vanilu i sjeckane bademe.

Po želji se može zasladiti medom, sirupom od agave ili javorovim sirupom. Dovoljne će biti dvije kafene kašičice.

Blendirati pet minuta, procijedite kroz gazu ili sličan materijal i mlijeko od krompira je spremno.

Može se konzumirati mlako ili prohlađeno.

Izvor
RTS
Tagovi
Back to top button
Close
Close