8.1 C
Zvornik
25. април 2024.

Zagrebu smeta aerodrom u Trebinju?

Najava gradnje aerodroma u Trebinju izazvala je veliku pažnju vlasti Hrvatske, koja od nadležnih u BiH sada traži objašnjenje šta je tačno planirano da bude izgrađeno u tom pograničnom području.

To su za “Glas Srpske” potvrdili u petak Ministarstvu privrede i održivog razvoja Hrvatske.

– S obzirom na to da bi aerodrom mogao imati značajan prekogranični uticaj na Republiku Hrvatsku, u skladu sa Konvencijom o procjeni uticaja na prirodu preko državnih granica (Espoo konvencija), od Ministarstva inostranih poslova BiH zatražili smo da nam dostavi informacije o aktivnostima u vezi sa izgradnjom navedenog aerodroma – istakli su za “Glas Srpske” u Vladi Hrvatske.

Međutim, o ovom potezu hrvatskih vlasti u Vladi Republike Srpske u petak nisu imali saznanja, jer još nisu dobili nikakav dopis, a u Ministarstvu inostranih poslova BiH se nisu oglašavali o tom pitanju. Ipak, upućeni navode da bi ovakva reakcija komšija mogla biti i zbog slučaja “Trgovska gora”, gdje se već nekoliko godina vlasti u BiH bore sa Hrvatskom kako bi spriječili odlaganje radioaktivnog otpada na toj lokaciji, koja je uz samu granicu i u slivu rijeke Une, gdje je zaštićeno područje.

Načelnik Trebinja Mirko Ćurić poručio je da je ovo izuzetno značajan kapitalni projekat, posebno za taj kraj i stanovnike koji tu žive, ali i za cijelu Republiku Srpsku.

– Nećemo nikoga i ni po koju cijenu ugroziti. Ispoštovaćemo sve zahtjeve i zakonske procedure, ali prije svega zastupaćemo naše interese – rekao je “Glasu Srpske” Ćurić.

Institut za građevinarstvo “IG” iz Banjaluke radi plansku i projektno-tehničku dokumentaciju aerodroma Trebinje, a vrijednost tog ugovora je 68,08 miliona dinara (1,1 milion KM), objavilo je ranije preduzeće “Aerodromi Srbije”. Rok za završetak izrade te dokumentacije je 180 dana, navedeno je u odluci.

Lokacija za budući aerodrom je planirana oko 14 kilometara zapadno od centra grada Trebinja, u blizini mjesta Taleža u Republici Srpskoj. Aerodrom Trebinje je zajednički i jedan od strateških projekata Srbije i Srpske.

Predsjednik Srpske Željka Cvijanović izjavila je početkom juna da nema nikakvu sumnju da će projekat aerodroma Trebinje biti realizovan i da misli da će biti vrlo konkurentan, te da će to značiti mnogo za Trebinje, za Republiku Srpsku, ali i za Srbiju.

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Ćorić izjavio je krajem maja da je planirano da sljedeće godine počne gradnja ovog aerodroma.

– U budžetu Republike Srbije definisan je dio sredstava za eksproprijaciju zemljišta, koju ćemo započeti već u ovoj godini. Nadam se da do kraja godine možemo završiti sve neophodne procedure da bismo sa izgradnjom aerodroma mogli da krenemo već u sljedećoj godini – rekao je Ćorić.

Nova radna mjesta

Mirko Ćurić ističe da će realizacija ovog projekta potpuno promijeniti sliku cjelokupnog regiona, bez obzira na to što se u blizini Trebinja nalazi nekolika aerodroma, ali u drugim državama. On je izrazio zadovoljstvo što će, osim povećanog priliva turista, te mogućnosti brže komunikacije sa cijelim svijetom, aerodrom u Trebinju značiti otvaranje novih radnih mjesta.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se