18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Vladika Grigorije: prolog života u Nemačkoj (video)

Vladika Grigorije Durić traga za pisanim tragovim o dedi koji je u Drugom svetskom ratu bio na prinudnom radu u Nemačkoj. U Berlinu, Vajmaru, Firstenbergu, Drezden i manastiru SPC u Himelstiru s njim je bila i ekipa DW.

Vladika Grigorije Durić gaji veoma živo sećanje na svog dedu Petra koji je kao ratni zarobljenik 1941. bio odveden na prinudni rad u Nemačku u kojoj je ostao do kraja Drugog svetskog rata. Kada je Grigorije imao četiri godine, umro mu je otac i otada se deda Petar starao o njemu.

Radni logor se nalazio u Firstenbergu na Odri, gde postoje muzej i arhiva sa podacima o velikom broju nekadašnjih zarobljenika. Vladika tamo nije našao dokumentaciju o svom dedi, ali je imao priliku da se proučavajući muzejske eksponate i obilazeći stare logorske zgrade, mentalno vrati u prošlost – u period koji još nije bio stigao da uklopi u dugu priču o sopstvenom postajanju.


Put koji mu je doneo nova saznanja i obogatio ga novim iskustvom vodio ga je iz Berlina, preko Vajmara, Firstenberga i Drezdena – do srpskog manastira u Himelstiru. Na tom putu ga je pratio i važne trenutke zabeležio – Miodrag Šorić.

Pogledajte video-reportažu u produkciji Dojče vele:

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se