5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

Talibani održali prvu konferenciju za medije: Avganistan više neće biti bojno polje

Talibanski portparol Zabihula Mudžahid pojavio se prvi put pred kamerama i održao prvu konferenciju za novinare nakon ulaska talibana u Kabul. Ističe da Avganistan više neće biti bojno polje, da niko neće biti povrijeđen i da žene neće biti diskriminisane.

Porparol talibana Zabihula Mudžahid je na konferenciji za novinare u Kabulu rekao da su nakon 20 godina borbi oslobodili zemlju i protjerali okupatora.

Istakao je da je legitimno pravo svake države da bude nezavisna i da je ovo ponosan trenutak za cijelu naciju.

Uvjerava da su talibani oprostili svima koji su se borili protiv njih i da je neprijateljstvima došao kraj.

– Uvjeravamo sve da Avganistan više nije bojno polje. Ne želimo nikakve spoljne ili unutrašnje neprijatelje i sukobe – rekao je Mudžahid.

Naglasio je da talibani ne žele da vide haos u Kabulu.

– Naš plan je bio da se zaustavimo pred vratima Kabula kako bi se proces tranzicije mogao nesmetano završiti. Nažalost, prethodna vlada je bila toliko nesposobna da njihove snage nisu mogle da osiguraju bezbjednost. Morali smo nešto da učinimo – objasnio je Mudžahid.

Naglašava da su morali što prije da uđu u Kabul kako bi osigurali bezbjednost stanovništva.

Mudžahid uvjerava međunarodnu zajednicu da niko neće biti povrijeđen.

– Ne želimo da imamo problema sa međunarodnom zajednicom. Imamo pravo da postupamo u skladu sa svojim vjerskim principima. Druge zemlje imaju različite pristupe, pravila i propise. Avganistanci imaju pravo da imaju svoja pravila i propise u skladu sa našim vrijednostima – istakao je Mudžahid.

Istakao je da su posvećeni poštovanju prava žena prema šerijatskom sistemu i da će one raditi rame uz rame sa muškarcima.

– Uvjeravamo međunarodnu zajednicu da neće biti diskriminacije. Žene će raditi rame uz rame s nama. Dozvolićemo ženama da rade i studiraju u našim okvirima. Biće veoma aktivne u našem društvu – ističe Mudžahid.

BARADAR DOPUTOVAO U KANDAHAR

Zamjenik vođe talibana mula Abdulah Gani Baradar doputovao je danas u Kandahar, nakon 20 godina u egzilu, piše „Dejli mejl“.

Portparol talibana rekao je danas da su Baradar i delegacija na visokom nivou stigli danas poslije podne u Avganistan iz Katara.
Tagovi:

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se