20.4 C
Zvornik
25. јун 2024.

S kojom vakcinom možete u koju zemlju EU

Državljani BiH prilikom odlaska u strane zemlje, između ostalog, mogu da pokažu potvrdu o vakcinaciji, ali pojedine zemlje EU ne priznaju sve vakcine protiv virusa korona koje se nalaze na našem tržištu.

Naime, kako pokazuju podaci objavljeni na sajtu Schengenvisainfo, vakcine koje je odobrila Evropska medicinska agencija (EMA), a to su fajzer, astrazeneka, moderna i džonson i džonson, priznalo je 29 evropskih zemalja.

„Ukupno 29 zemalja EU i zemalja članica Evropskog ekonomskog prostora priznaju sve vakcine za koje je EMA dala odobrenje“, navodi se na sajtu Schengenvisainfo.

Pojasnili su da su to Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Letonija, Litvanija, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska i Švajcarska.

Pored četiri vakcine koje je odobrila EMA, pojedine zemlje članice Evropske unije priznaju i kineske vakcine, kao i vakcinu kovišild, proizvođača „Astrazeneca“ za indijsko tržište.

Kako se navodi na ovom sajtu, upravo vakcina kovišild je, nakon vakcina odobrenih od strane EMA, najrasprostranjenija i najpriznatija među članicama EU.

Naime, kovišild vakcina je priznata u 17 zemalja Evropske unije.

Građani BiH koji su primili obje doze kineske vakcine sinofarm mogu s potvrdom o vakcinaciji da uđu u osam zemalja Evropske unije.

„Oni koji su primili kinesku vakcinu sinofarm mogu da pređu granicu Austrije, Kipra, Grčke, Mađarske, Islanda, Malte, Španije, kao i Švedske“, stoji na ovom sajtu.

Nadalje se navodi da oni koji su se vakcinisali vakcinom sinovak mogu da uđu u Austriju, Kipar, Finsku, Grčku, Island, Nizozemsku, Španiju i Švedsku.

Zanimljivo je da, prema ovim podacima, nijedna država članica Evropske unije ne prihvata rusku vakcinu sputnjik V, iako je to prva registrovana vakcina protiv kovida-19 na svijetu.

Veliki broj bh. građana upravo se odlučio da primi ovu rusku vakcinu, jer je sputnjik V bio i prva vakcina koja je stigla na prostor Republike Srpske u februaru ove godine, što je čini i prvim cjepivom u cijeloj BiH.

Da građanima BiH problem predstavlja to što sputnjik V nije priznat u zemljama EU, potvrdila je sagovornica „Nezavisnih novina“, koja kaže da se prije odlaska u Hrvatsku morala informisati o tome da li će moći da pređe granicu s potvrdom da je primila dvije doze sputnjika V.

„Saznala sam da se službeno ova vakcina na hrvatskoj granici ne priznaje, ali da to sve zavisi od carinika do carinika“, navodi ova Banjalučanka, te dodaje da je mišljenja da je važnije da li je neko vakcinisan sa obje doze vakcine nego koju je vakcinu primio.

Istakla je da je ipak uspjela da pređe hrvatsku granicu s potvrdom o primanju ove ruske vakcine, što joj je drago, jer često odlazi u ovu zemlju u posjetu porodici i prijateljima.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se