8.1 C
Zvornik
25. април 2024.

Požari i dalje haraju ostrvom Evija, stigli i srpski vatrogasci

ATINA – Šumski požari i dalje bjesne na grčkom ostrvu Evija potpomognuti jakim udarima vjetra i kreću se ka naseljenim mjestima odakle je evakuisano više od 2.000 ljudi.

Na ostrvu Evija dva požara uništila su više hiljada hektara zemljišta, veliki broj kuća i poslovnih prostora.

Jučerašnje slike sa ostrva u nedjelju pokazuju evakuaciju brojnih ljudi, uključujući i starije osobe, koji se prevoze na trajekte.

-Vrućina koju stvara vatra na požarištu je toliko intenzivna da voda iz vatrogasnih cijevi i aviona isparava prije nego što dotakne tlo – rekao je jedan zvaničnik vatrogasne službe Elefteros Typos.

-Srpski vatrogasci jutros su stigli na Eviju u Edipsos, gde će se pridužiti grčkim kolegama u gašenju vatrene stihije -izjavio je za Tanjug konzul Srbije u Atini Milan Vukosavljević, navodeći da je na ostrvu još 400-500 srpskih turisti koji nisu ugroženi.

Dodao je da je sa vatrogascima stigla i medicinska ekipa, a danas se očekuje dolazak i tri helikoptera MUP-a Srbije.

-Pola turista će otići danas sa sotrva- ili će se vratiti u Srbiju ili će letovanje nastaviti u kopnenom delu – rekao je Vukosavljević.
Kazao je da je prije izbijanja požara, prema procenama, na ostrvu ljetovalo oko 900 turista iz Srbije.

-Zabranjen je dolazak na ostrvo, trajekti voze samo u jednom pravcu i to besplatno – rekao je Vukosavljević i dodao da turisti više neće dolaziti na Eviju.

Konzul Vukosavljević podsjetio je da je preključe 200 srpskih turista evakuisano iz mjesta Pefki zbog šumskih požara koji su se približili naseljenom području, a noć su proveli na trajektima.

-Na stalnoj vezi sam sa vodičima, sa predstavnicima agencija i sa našim Ministarstvom turizma, pa gledamo da se sve reši na najbolji način -rekao je Vukosavljevic i dodao da je situacija u Edipsosu -najpoznatijoj je ujedno i najstarijoj banji u Grčkoj, pod kontrolom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Sektor za vanredne situacije uputili su juče posebnu jedinicu od 37 pripadnika sa 14 vozila i tri helikoptera u Grčku da pomognu kolegama i građanima na ostrvu Evija u borbi porotiv vatrene stihije.

Veliki broj zemalja odgovorio je na poziv Grčke za pomoć, uključujući Francusku, Njemačku i Britaniju.

Kasno sinoć grčki premijer Kirjakos Micotakis izrazio je svoju zahvalnost zemljama koje su poslale pomoć.

Prema posljednjim podacima, požar u regionu Peloponeza je pod kontrolom dok je stihija u atinskom predgrađu Atika na sjeveru grčke prestonice sada mnogo manjeg intenziteta.

– Situacija u Atiki je sada mnogo bolja ali strahujemo od ponovnog rasplamsavanja – rekao je direktor Civilne zaštite Nikos Hardalijas.

Spasilačke ekipe su juče helikopterom izvukle povrijeđenog vatrogasca iz guste šume podno planine Parnita sjeverno od Atine. Na Zakintosu, na zapadu Grčke, se juče i srušio jedan vatrogasni avion, ali na svu sreću pilot nije povrijeđen.

Vojska patrolira područjem zbog zabrinutosti da bi se vatra mogla ponovo pokrenuti.

Grčka doživljava najteži toplotni talas u posljednjih 30 godina, u kojem su temperature dostigle 45 stepeni. Zbog toga su brojni požari pogodili zemlju posljednjih dana.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se