9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Povoljno stanje bezbjednosti na području PU Zvornik

U Policijskoj upravi Zvornik, 18.08.2021. godine, održana je redovna konferencija za novinare na kojoj su načelnik Uprave Aleksandar Vasiljević, načelnik Sektora policije Dražan Erkić i načelnik Sektora kriminalističke policije Mladen Savić, prezentovali rezultate rada za mjesec jul tekuće godine.
Načelnik Uprave Aleksandar Vasiljević, započeo je svoje uvodno izlaganje predstavljanjem novog portparola Policijske uprave Zvornik, Danijele Madžarević, a potom se osvrnuo na predstavljanje statističkih pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, bezbjednosti saobraćaja i javnog reda i mira na području Policijske uprave Zvornik sa uporednim pokazateljima od prošle godine. Potom, istakao je da je stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Zvornik stabilno i zadovoljavajuće, napominjući da u izvještajnom periodu nije bilo evidentiranih težih krivičnih djela niti događaja koji bi izazvali rasnu, nacionalnu i vjersku netrpeljivost građana na području PU Zvornik.
Načelnik Sektora kriminalističke policije Mladen Savić, istakao je stanje u oblasti kriminaliteta sa ostvarenim rezultatima rada policijskih službenika Policijske uprave Zvornik u mjesecu julu tekuće godine. U oblasti kriminaliteta, načelnik Sektora kriminalističke policije Mladen Savić je istakao da je u julu tekuće godine na području Policijske uprave Zvornik evidentirano 45 krivičnih djela, što je za 19,6% manje u odnosu na uporedni period.
Broj krivičnih djela opšteg kriminaliteta je 41, od kojih su riješena 33 krivična djela ili 78,6%, dok je od 17 krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu, rasvijetljeno 9 djela ili 50%.
U izvještajnom periodu evidentirano je 18 krivičnih djela protiv imovine, što je za 14,3 % manje u odnosu na uporedni period. Rasvijetljenost ovih krivičnih djela iznosi 57,9%, dok po nepoznatnom izvršiocu rasvijetljenost iznosi 52,94%.
U oblasti zloupotrebe opojnih droga, u julu 2021. godine evidentiran je 21 slučaj zloupotrebe opojnih droga, od čega je jeTakođe, iz oblasti opšteg kriminaliteta, evidentirano je 9 krivičnih djela protiv života i tijela, a tužilaštvu je dostavljeno 9 izvještaja protiv 15 lica. U strukturi ovih krivičnih djela evidentirana je 1 teška i 8 tjelesnih povreda. Ukupna rasvjetljenost ovih krivičnih djela iznosi 88,9%.
A, iz oblasti privrednog kriminaliteta, otkrivena su 3 krivična djela, isto kao u uporednom periodu, i u vezi kojih su Tužilaštvu dostavljena 3 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima. Materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi 258000 KM.
U toku jula 2021. godine, nije bilo evidentiranih maloljetnih počinilaca krivičnih djela.
Na kraju svog izlaganja, načelnik Sektora kriminalističke policije dodao je da je na području Policijske uprave Zvornik održan veći broj javnih skupova, koji su radnici kriminalističke policije uspješno obezbjedili, i istakao da iako je ta aktivnost pored redovnih poslova i zadataka oduzela dosta vremena, može se vidjeti i iz navedenih statističkih pokazatelja da se stanje u oblasti kriminaliteta na području Policijske uprave Zvornik može ocijeniti kao zadovoljavajuće.
Načelnik Sektora policije Dražan Erkić, istakao je da je stanje u oblasti javnog reda i mira zadovoljavajuće, imajući u vidu da je u toku mjeseca jula 2021. godine evidentirano 72 prekršaja javnog reda i mira, što je za 1,4% manje u odnosu na uporedni period. Evidentiran je 1 napad na policijskog službenika, koji je tom prilikom zadobio tjelesnu povredu, dok su u uporednom periodu bila dva. Najčešći uzrok prekršaja javnog reda i mira je bio alkohol. Istakao je da je u julu mjesecu ove godine nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.
Načelnik Erkić je dodao da je u mjesecu julu 2021. godine evidentirano 67 saobraćajnih nezgoda, što je za 45,7% više u odnosu na uporedni period. U tim nezgodama nije bilo poginulih lica, teže povrijeđena su 4 lica, dok je lakše povrijeđeno 21 lice.
Iz saobraćaja je isključeno 27 vozila i 308 vozača, od čega je 277 vozača isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola.
Takođe, načelnik Erkić se osvrnuo i na rad policijskih službenika Policijske uprave Zvornik po pitanju pronalaska i evidentiranja migranata, kojom prilikom je istakao da je evidentirano 60 migranata, koji su ilegalno prešli granicu Bosne i Hercegovine, a što je za 34,1% manje u odnosu na isti period 2020. godine. Na tu temu, načelnik je istakao da nisu evidentirana krivična djela u vezi sa krijumčarenjem lica/migranata, kao ni krivična djela izvršena od strane migranata ili počinjena na štetu migranata.

dno krivično djelo i 20 prekršaja iz ove oblasti.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se