23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Na listi i Dodik: Tužilaštvu BiH podnijeto 29 prijava zbog negiranja genocida

Tužilaštvo BiH saopštilo je da je nakon odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka o izmenama Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida i ratnih zločina, ova institucija primila ukupno 29 prijava kršenja tog zakona.S obzirom da su istrage u toku, iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine su saopštili kako ne mogu da otkrivaju detalje samih slučajeva, ali su naglasili kako je između ostalih zaprimljena i prijava protiv člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Podsetimo, bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko 23. jula ove godine doneo je odluku o izmenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Nametnutim izmenama se između ostalog kažnjava svako negiranje i poricanje ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti kao i genocida u Srebrenici.

Predviđene su kazne zatvora od šest meseci do pet godina.

Zabranjeno je i dodeljivanje priznanja, nagrada, spomenica ili bilo kakvih privilegija osobi pravosnažno osuđenoj za genocid, zločin protiv čovečnosti ili ratni zločin, kao i imenovanje ulica, trgova, parkova, mostova ili institucija po tim osobama. Zabranjeno je i veličanje tih osoba, a za sve to je predviđena kazna zatvora od najmanje tri godine.Nakon odluke Valentina Incka, usledio je niz reakcija rukovodstva RS koje je odbilo da prihvati Inckovu odluku..

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se