17 C
Zvornik
29. септембра 2022.

Kuvani kukuruz je zdraviji nego što mislite! Pet načina na koji deluje na organizam

Kukuruz ima nezasluženu reputaciju kao genetski izmenjena hrana puna ugljenih hidrata. Dodajte tome povezanost sa kukuruznim sirupom sa visokim sadržajem fruktoze i možda ćete se zapitati da li kukuruz u klipu zaslužuje mesto na vašim izletima ovog leta. 

Zašto je kukuruz u klipu dobar za vas?

1. Kukuruz je niskokaloričan, a dobro će vas zasititi.

Klip kukuruza srednje veličine ima samo 77 kalorija. Ali ne dozvolite da vas 17 grama ugljenih hidrata uplaši. Iako želite da izbegnete jednostavne ugljene hidrate, poput belog pirinča, složeni ugljeni hidrati – uključujući hranu od celog zrna, poput kukuruza – pružaju naš primarni izvor goriva. Iako ima sladak ukus, klip kukuruza ima samo oko tri grama šećera, u poređenju sa 19 g koje ima jabuka. Bonus: Kukuruz je dobar izvor proteina i vlakana, zbog čega se osećate sito.

2. Kukuruz je dobar za dijabetičare.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, oko 40 odsto Amerikanaca će tokom života razviti dijabetes tipa 2, a sredovečne i starije osobe su u najvećem riziku. Dok se kukuruz često smatra hranom koju bi dijabetičari trebalo da izbegavaju, istraživanja pokazuju da kukuruz može da pomogne u kontroli bolesti.

3. Kukuruz pomaže u sprečavanju očnih bolesti.

Istraživanja pokazuju da je visok nivo karotenoida kukuruza snažno povezan sa smanjenim rizikom od katarakte i makularne degeneracije. Jedno istraživanje pokazalo je smanjenje ovih bolesti za 43 posto među učesnicima koji su konzumirali najveće količine hrane bogate karotenoidima.

4. Kukuruz poboljšava zdravlje debelog creva.

Kukuruz je izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, što održava vaš probavni sistem u dobrom stanju. Istraživanja pokazuju da vlakna igraju ulogu u sprečavanju raka debelog creva i povećavaju dobre crevne bakterije. Dugo godina se pogrešno pretpostavljalo da konzumiranje hrane poput oraha, kukuruza i kokica izaziva divertikularnu bolest, bolno stanje koje uključuje zaražene kesice u crevima. No, studija praćenja zdravstvenih radnika koja je 18 godina pratila veliku grupu muškaraca nije pronašla nikakvu povezanost.

5. Hrana od celog zrna kao što je kukuruz štiti od kardiovaskularnih bolesti.

Laboratorijski testovi pokazuju da aleuron i klice, oboje prisutni u kukuruzu, mogu pomoći u sprečavanju ateroskleroze smanjenjem lošeg holesterola dok ne utiču na dobar holesterol. Kukuruz takođe sadrži vitamin C i B6, kao i kalijum i magnezijum koji sprečavaju srčane bolesti.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se