13.1 C
Zvornik
25. април 2024.

Koliko košta priprema đaka za školu?

Za manje od dvije nedjelje počinje nova školska godina, pripremaju se djeca, ali i roditelji. Koliko novca je potrebno izdvojiti za polazak u školu?

Školski ljetni raspust se bliži kraju. Djeca i roditelji polako obilaze knjižare i razne radnje, prave spiskove, šta je to sve potrebno za početak nove školske godine, kao i koliko novca treba izdvojiti za kupovinu školskog pribora.

Ivana Aleksić već se dala u potragu, kako bi za svoja dva školarca obezbijedila sve za početak nove školske godine.

– Kada je u pitanju školski pribor uključujući ruksak za mlađe školarce potrebno je izdvojiti najmanje 150 KM, kada se na taj iznos doda novac potreban za kupovinu garderobe i obuće cifra je najmanje 600KM, tu mislim na kupovinu po povoljnijim cijenama, ukoliko roditelji opuštenije krenu u kupovinu, sigurno će potrošiti jednu prosječnu platu u Republici Srpskoj. Dakle, neki zaključak je da je za neke roditelje izazov pripremiti dijete za školu, naročito za porodice koje imaju više školaraca – izjavila je Aleksićeva.

A za jednog školarca, za ranac je potrebno izdvojiti od 20 do 100KM, za pernicu od 4 do 10, a sveske od 0,40 feninga do 3 marke. Olovke, šiljila i gumice koštaju od 0,20 pfeniga pa na dalje. Komplet bojica kreće se između 3,20 do 6,40. Najjeftiniji flomasteri su 1,60, a među skupljima su oni oko 6 maraka. Tempere su od 3,60 do 6,45 maraka.

– Cijene pribora u Zavodu za udžbenike kreću se u različitim intervalima zavisno od toga koju kupac vrstu želi, kog proizvođača, koji kvalitet, itd. Tako da nije isto da li želite anatomski ranac ili obični – kaže Dejan Kerleta, portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva

I ovo su samo cijene pribora. Oni koji će kupovati knjige, izdvojiće od 99 do 188 maraka koliko koštaju kompleti od petog do 9 razreda.

Ljetovanja se privode kraju, novčanici otanjili, ali za školu mora biti, pogotovo jer se učenici vraćaju na časove koji će prema najavama da traju redovno, 45 minuta, a najavljeno je i normalno odvijanje sekcija u školama, te drugih nastavnih aktivnosti, za koje će opet trebati koja marka više.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se