15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Husein Bilal Bosnić izlazi iz zatvora

Jedan od najopasnijih radikalnih islamista u regionu Husein Bilal Bosnić (49) izlazi za dvije nedjelje iz zatvora u Istočnom Sarajevu.

On će tada odslužiti sedmogodišnju kažnu zbog podsticanja na terorizam i regrutovanja boraca na strani Islamske države, te postoji strah za bezbjednost među državama na Balkanu.

Bosnić je uhapšen 3. septembra 2014. godine, a tokom boravka u zatvoru u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu pokušavao je ranije da izađe na slobodu. Međutim, vlasti su izmjenom zakona onemogućile prijevremeno puštanje iz zatvora osoba osuđenih za djela u vezi sa terorizmom.

On je u povezan sa terorizmom već decenijama ,a u jednom trenutku bio je priključen jedinici El Mudžahid u sklopu Armije BiH u kojoj su bili strani plaćenici i dobrovoljci, ozloglašeni po tome što su neprijateljima odsjecali glave. 

Koliki je radikalan islamista vidi se i po njegovim prijetnjama koje je 2014. godine objavila Islamska država u svom propagadnom listu. „Cijeli svijet biće Islamska država. Naš je cilj da i Vatikan postane muslimanski“, rekao je tada Bosnić.

Mnogi su u strahu da će po izlasku na slobodu nastaviti sa svojim terorističkim aktivnostima, pogotovo zbog trenutne zategnute situacije u BiH, ali i na Balkanu.

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević ističe da je izlazak Bosnića iz zatvora svakako prijetnja za cijeli region.

„Riječ je osobi koja je povezana sa Islamskom državom i koja je slala bosanske državljane u jedinice Islamske države. Ako imamo u vidu da vlada haos u Avganistanu, da terorističke organizacije zauzimaju pozicije po kvartovima, jasno je da BiH i cijeli Balkan postaju vruće tlo“, kaže Galijašević i dodao da region nije bio u ovakvoj situaciji posljednje tri decenije.

„Govorimo o najvišem stepenu radikalizovanih muslimana u BiH od devedesetih godina ili o procentu od sedam odsto, stotinak naselja sa džihadistima i čak petoro povratnika iz Gvantanama povezanih sa Islamskom državom Alkaidom. Samo nam je još Bosnić falio“, navodi Galijašević i smatra da se on u zatvoru definitivno nije promijenio.

Kako kaže, iako za Bosnića mnogi znaju, on nije izolovan slučaj kao i da je terorizam uvijek organizovan. Upozorava da na ovim prostorima je stotine hiljada takozvanih nepoznatih terorista – upozorava stručnjak za borbu protiv terorizma.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se