22 C
Zvornik
12. април 2024.

Fejsbuk i Gugl će položiti podmorski kabal za internet dug 12.000 kilometara

S ciljem poboljšanja povezanosti internetom i pouzdanosti u azijsko-pacifičkoj regiji, kompanije Fejsbuk i Gugl će zajedno realizovati izuzetno važan projekt.

Radi se o projektu nazvanom Aprikot, koji podrazumijeva polaganje podmorskog kabla.

Ova mreža bi trebala biti operativna do 2024. godine, a njen zadatak je da također poboljša i konekciju između Azije i Sjeverne Amerike

Osim pomenutih kompanija, u projektu učestvuju i neki drugi regionalni igrači.

Kabal dug 12.000 kilometara će povezivati Japan, Tajvan, Guam, Filipine, Indoneziju i Singapur, a istovremeno će imati konfiguraciju koja nudi fleksibilnost.

Kabal će podržavati brzinu prijenosa podataka veću od 190 terabita po sekundi.

Ranije ove godine je Fejsbuk najavio drugi projekt podmorskog kabla koji se sastoji od dva trans-pacifička kabla, a to su Eho i Bifrost koji će spajati Singapur i Sjevernu Ameriku te povećati kapacitet saobraćaja za 70 posto na ovoj ruti.

Zajedno će ovi kablovi zadovoljiti rastuću potražnju za širokopojasnim, 4G i 5G uslugama u Aziji. Fejsbuk se udružio s Guglom za Echo kabal, ali ne i za Bifrost.

Prvi podmorski kabal položen je 1858. godine za slanje telegrafskih poruka, a za taj projekt je bila potrebna podrška američke i britanske vlade.

Međutim, u proteklim godinama se ovakvim projektima bave privatne kompanije.

Gugl ima mrežu od 18 podmorskih kablova koji omogućavaju pristup cloud uslugama ove komapnije s bilo kojeg dijela svijeta.

Fejsbuk je nedavno najavio još jedan podmorski kabal kako bi poboljšao konekciju u Africi.

Nakon problema uzrokovanih pandemijom koronavirusa, projekti podmorskih kablova su ubrzani, a 80 posto njih finansiraju Gugle i Fejsbuk.

Oko 98 posto globalnog internet saobraćaja se odbija putem podmorskih kablova, a što je onlajn aktivnost veća, to je veća i potreba za bržim i stabilnijim internetom.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se