4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Džaferović i Komšić odabrali ulogu poniženih sluga

Dvojica birokrata Šefik DŽaferović i Željko Komšić, koji su trenutno u ulozi bošnjačkih članova krnjeg Predsjedništva BiH, nikako da izađu iz vlastite zablude kojom izražavaju potpunu zavisnost od stranaca, pa pozovaju Kristijana Šmita, njemačkog turistu u BiH, da se uključi u „gašenje požara“ u BiH.

BH dvojac u svojoj traumatičnoj zavisnosti jadikuje i traži od Šmita, koji se nelegalno nalazi na funkciji visokog predstavika u BiH, da „iskoristi svoj autoritet i ovlašćenja kako bi se mogli upotrijebiti helikopteri kojim raspolaže BiH /Federacija BiH i Republika Srpska/, vojni ili civilni, te da se omogući njihov hitan angažman u svim situacijama koje to zahtijevaju“.

Ovaj „mudri“ zahtjev DŽaferovića i Komšića ustvari govori o njihovom intelektualnom dometu rješavanju unutrašnjih pitanja u BiH, ovoga puta vremenskih – gašenja požara u zonama koje je vatra zahvatila, izražavajući time potpunu nesposobnost da iskorače iz vlastite birokratske učmalosti.

DŽaferović i Komšić, na iznenađenje većeg broja građana, a možda i svojih birača, nikako da izađu iz klišea konstantne bošnjačke politike čija je okosnica da sve probleme ove zemlje treba da nametanjem rješavaju stranci sa Zapada, trenutno, po njima, sada oličeni u Kristijanu Šmitu.

Komšiću i DŽaferoviću, koji vjeruju samo u nametanje kao garantu prosperiteta „njihove BiH“, bilo bi bolje da su uzeli uprtnjače i zaputili se na lokacije koje su zahvaćene vatrom, umjesto što su zatražili pomoć od Šmita „da uzme stvar u svoje ruke“.

Oni ne znaju ili neće da znaju da je nadležnost i naravno preuzimanje odgovornosti u rješavanju prirodnih i drugih nesreća na Republici Srpskoj i Federaciji BiH na svojim teritorijama.

Ničija nesposobnost da upravlja prirodnim i drugim katastrofama nije uvedena u Ustav, odnosno Dejtonski sporazum, pa ni DŽaferovićeva ni Komšićeva, ali oni uporno svojim istupima u javnost potvrđuju koliko mogu da komplikuju, a ne da rješavaju, stvarne probleme.

BH dvojcu bez kormilara Komšiću i DŽaferoviću izgleda da više smeta što se Helikopterski servis Republike Srpske uključio u gašenje požara na prostrou Federacije BiH, nego što je vatra progutala šumska prirodna bogatstva naroda Federacije BiH.

DŽaferoviću i Komšiću valjda bi trebalo da otvore oči i posljednja dešavanja u Avganistanu, odnosno u Kabulu, gdje su stranci dugo uspostavljali zapadnu demokratiju avganistanskom narodu koji je, pokazalo se, ne prihvata, pa su te demokrate došle u situaciju da panično bježe iz avganistanske zemlje.

Komšić i DŽaferović, u svom ograničenom poimanju izgradnje zemlje na demokratskim i ravnopravnim principima uz uvažavanje svih razlika između Srba, Hrvata i Bošnjaka, morali bi napokon da spoznaju da strance, od kojih oni očekuju da od BiH naprave prosperitetnu zemlju, vodi samo vlastiti interes, a ne interesi zemlje u kojoj se nalaze.

DŽaferović i Komšić pozivom Šmitu da svoj autoritet iskoristi i nametne rješenja u gašenje požara srozali su vlastiti ugled, ukoliko su ga uopšte imali, te pokazali ličnu poniznost i zavisnost od stranaca, i, naravno, nesposobnost da procjenjuju situaciju u kojoj se nalazi BiH.

Komšiću i DŽaferoviću izgleda ne znači ništa ni to da je Ambasada Kine u BiH uputila diplomatsku notu u kojoj se navodi da vlasti ove zemlje ne prihvataju legitimitet Kristijana Šmita kao novog visokog predstavnika. Takvu istu notu uputila je nešto ranije i Ambasada Ruske Federacije u BiH da za njih Šmit nema legitimitet visokog predstavnika.

BH dvojcu u ulozi bošnjačkih članova krnjeg Predsjedništva BiH ne znači ništa gubljenje ugleda američkog predsjednika DŽo Bajdena i kritika domaće i svjetske javnosti na njegov račun zbog trenutne situacije u Avganistanu.

DŽaferović i Komšić ne vide da nešto nije u redu o ulozi OHR-a u BiH kada Šmita, koji još nije ni zasjeo u fotelju visokog predstavnika, i bivšeg Valantina Incka, poziva na razgovor u Berlin odlazeći kancelar NJemačke Angela Merkel.

Oni i dalje, zbog svoje lične nesposobnosti, guraju po starom, ali već istrošenom klišeu, sa željom da stranci i dalje, umjesto izabranih domaćih kadrova, upravljaju ovom zemljom.

Ako DŽaferović i Komšić i pored ovih diplomatskih nota Kine i Ruske Federacije, dvije svjetske velesile, i dalje prizivaju Kristijana Šmita da, po njihovoj želji, nameće rješenja u BiH, onda sa njima u političkom smislu nije nešto u redu.

Izgleda da DŽaferoviću i Komšiću više leži uloga poniženih sluga, nego da samostalno procjenjuju situaciju i rade u interesu, nažalost, prilično propale BH zajednice iz koje sve vidljivije izrastaju samostalne države Republika Srpska i Federacija BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se