19.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Dodik: Sa Šmitom bez mandata Republika Srpska neće sarađivati

Sa Kristijanom Šmitom bez mandata, Republika Srpske i njene institucije neće sarađivati, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, na konferenciji za novinare u Banjaluci.

– Šmit se hvali nekim svojim iskustvom, ali nema ga za BiH. On nema ingerencije, a pogotovo nema ih za promjene granica na Balkanu. U pogledu tog iskustva ne možemo dozvoliti da nam dođe nelegalan stranac, i neće se ovdje primjenjivati njegove odluke. Zato je važno srpsko jedinstvo unutar svih političkih partija koje smo postigli na posljednjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske – istakao je Dodik, pa dodao:

– Sa snažnim jedinstvom političkih lidera u Srpskoj napravićemo front otpora. Samo na taj način možemo zaštititi Srpsku od zatiranja.

On je istakao da je jedino relevantno mjesto koje uvodi visokog predstavnika u BiH Aneks 10, za koji je istakao da je prekršen od velikih zemalja koje pokušavaju da uskrate Republici Srpskoj da je strana, jer je tako i predviđeno Aneksom 10.

– Mi smo strana potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma. Sporazum je potpisala Srbija u ime Republike Srpske, tako da smo dio i međunarodnog prava, odnosno međunarodni faktor – rekao je Dodik, dodajući da visokog predstavnika nigdje nema ni u jednom relevantnom dokumentu Dejtonskog sporazuma.

On je napomenuo da su neke zapadne zemlje krenule u rušenje Dejtonskog sporazuma.

– I SAD i EU i NATO su u borbi protiv Republike Srpske i njene razgradnje. Јoš su sebi pridodali Kanadu, Јapan, i neke islamske zemlje. Međunarodna zajednica želi da razgradi poziciju Republike Srpske kao strane u pregovorima, i zbog toga neću ići na razgovore sa Šmitom – poručio je Dodik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se