17 C
Zvornik
27. септембра 2022.

Ambasador BiH: Pakistan ponudio pomoć za evakuaciju državljana BiH

U Avganistanu se trenutno nalazi sedam državljana BiH kojima Ambasada BiH u Pakistanu pokušava pomoći da se evakuišu iz zemlje, potvrdio je „Nezavisnim“ Sakib Forić, ambasador BiH u Islamabadu, koji nerezidentno pokriva Avganistan.

On je rekao da su sva sedmorica državljana za sada bezbjedni, da su u ličnom kontaktu s njim, te da se nalaze na aerodromu u Kabulu i čekaju da se nađe bilo kakav let kojim bi se prebacili iz Avganistana.

Forić je rekao da je najnovija informacija koju je upravo dobio iz Ministarstva spoljnih poslova Pakistana, da je ta zemlja spremna da prihvati sedmoricu državljana BiH, ako se ne uspiju izvući na drugi način. Naglasio je da je Pakistan ponudio ubrzanu proceduru dobijanja onlajn viza i svih drugih procedura, a da bi onda Ambasada pomogla da se za njih nađe privremeni smještaj u Islamabadu dok se ne nađe transport za BiH.

Forić je rekao da za Ambasadu poteškoću predstavlja činjenica da se naši državljani nisu ranije javili Ambasadi jer rade za strane kompanije koje su angažovane u Avganistanu. Istakao je da su te kompanije kupile karte da izvuku svoje državljane iz zemlje, ali da su svi civilni letovi otkazani.

„Sada je moguće izaći samo vojnim transportima a velike zemlje koje imaju te avione izvlače prvo svoje državljane, ugovarače i saradnike iz Afganistana koje su radile za njih. Mi smo mala zemlja mi nemamo te mogućnosti, ali u kontaktu smo s više sagovornika da pokušamo naći nešto da se i naši državljani evakuišu iz Avganistana“, rekao nam je on.

Na pitanje kolika je realna opasnost od talibana za naše državljane, Forić je procijenio da je opasnost indirektna, jer je na ulicama veliki broj naoružanih ljudi.

„Mislim da u ovom trenutku nema opasnosti od vlade talibana jer oni sada žele da se predstave u dobrom svjetlu prema svijetu. Ali u Kabulu i oko aerodroma vlada haos. Desetine hiljada ljudi pokušavaju se izvući iz zemlje i stanje je van kontrole“, rekao je ambasador.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,106PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se