6.4 C
Zvornik
02. фебруара 2023.

Zbog čega bi bilo dobro objediniti funkciju Predsjednika Srpske i člana Predsjedništva

Tegeltija je naveo sedam razloga zbog kojih je takva odluka korisna po Republiku Srpsku.

1. Ostvarila bi se Ustavna uloga Predsjednika Republike Srpske koja se zove predstavljanje Republike Srpske. 

2. Nije logično ni konzistentno da Republiku Srpsku po Ustavu Republike Srpske predstavlja Predsjednik Republike Srpske, a u Predsjedništvu BiH druga osoba koja je član Predsjedništva. 

Član Predsjedništva BiH dekapacitira predsjednika Republike Srpske u funkciji predstavljanja Republike Srpske. 

3. Prema tome, kapacitiranjem Predsjednika Republike Srpske funkcijom predstavljanja u Predsjedništvu BiH, ispunjava se u cjelosti Ustavna uloga Predsjednika Republike Srpske.

4. Prenosom oružanih snaga na nivo BiH, dekapacitirana je takođe uloga Predsjednika Republike Srpske kao Vrhovnog komadanta oružanih snaga Republike Srpske koju ima po Ustavu Republike Srpske. Kako oružane snage BiH imaju tri komponente od kojih je jedna srpska, to bi značilo i vraćanje nadležnosti Predsjednika Republike Srpske nad svim oružanom snagama Republike Srpske, bilo da se radi o policiji Republike Srpske bilo srpskom komponentom oružanoh snaga BiH. 

5. Jedinstvo i autentičnost politike Republike Srpske u BiH oličavao bi Predsjednik Republike Srpske koji i po Ustavu Republike Srpske ostvaruje funkciju jedinstva vlasti.

6. Pošto se ne bi mijenjao način opoziva predsjednika Republike Srpske predviđen Ustavom, ostvarila bi se Ustavna kontrola člana Predsjedništva BiH kroz ustavnu kontrolu koja već postoji za predsjednika Republike Srpske predviđena Ustavom Republike Srpske.

7. Predstavljanje u vanjskoj politici  Republike Srpske koju Predsjednik Republike Srpske mora da ima po Ustavu Republike Srpske, dekapacitirana je članom Predsjedništva BiH.

Ulaskom Predsjednika Republike Srpske u Predsjedništvo BiH bilo ni moguće ostvarivanje predstavljanja Republike Srpske u vanjskoj politici kroz Predsjednika Republike Srpske. 

Prema tome ovo su samo neki od direktnih argumenata zašto bi bilo dobro primjeniti model po kojem bi predsjednik Republike Srpske, izabran na neposrednim izborima u Republici Srpskoj, predstavljao Republiku Srpsku u Predsjedništvu BiH. 
Dualizam vlasti i predstavljanja na nivou Republike Srpske i BiH ne doprinosi državotvornosti Republike Srpske. 

Što manje direktno izabranih funkcija od strane građana Republike Srpske na nivou BIH je dobro za Republiku Srpsku. 
Što više predstavljačkih funkcija iz Republike Srpske na nivou BiH, to jača konfederalni koncept i kapacitet Republike Srpske. 
Ovakvim modelom Predsjednik Republike Srpske ne bi izgubio bukvalno ništa od svoje važnosti i kapaciteta predviđenih Ustavom Republike Srpske, naprotiv njegova funkcija bi bila znatno ojačana, a sa njom i pozicija Republike Srpske u BiH i prema vanjskom svijetu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se