23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Velika Britanija vojno se vraća na zapadni Balkan

Ujedinjeno Kraljevstvo povećava svoj angažman na zapadnom Balkanu, nakon što je ta zemlja napustila najveću evropsku bezbjednosnu operaciju na Balkanu, misiju EUFOR-a „Altea“ u BiH.

Naime, predstavnici ove zemlje u Skoplju su potpisali Sporazum o uspostavljanju trajnog vojnog tima za trening u Skoplju, a čija će jurisdikcija biti na cijelom području zapadnog Balkana, kako ističu u Ministarstvu spoljnih poslova i Ministarstvu odbrane britanske vlade, što su za „Nezavisne“ potvrdili i u Ambasadi Velike Britanije u Sarajevu.

„Ujedinjeno Kraljevstvo podržava BiH u njenim evroatlantskim nastojanjima. Ujedinjeno Kraljevstvo ima opsežan program bilateralnog angažmana podrške u polju odbrane, koji je pomogao Ministarstvu odbrane BiH u razvoju u ključnim oblastima poput zdravstvene zaštite, obuke oficira i rodne integracije. Kopneni regionalna kancelarija za koordinaciju na zapadnom Balkanu pomoći će pri daljem jačanju naših bilateralnih odnosa, ne samo sa Oružanim snagama BiH, nego i sa svim zemljama u regionu putem usmjerenih programa obuke“, kažu u ovoj ambasadi.

Oni ističu da je ovaj tim uspostavljen zbog posvećenosti te zemlje miru i bezbjednosti na zapadnom Balkanu te da je ta posvećenost naglašena i u nedavno objavljenom dokumentu Komande odbrane UK.

U ovom dokumentu, koji je objavljen u martu ove godine, region zapadnog Balkana spominje se kao područje na kojem žele partnerske odnose u pitanjima koja se odnose na odbranu i bezbjednost na području, ne samo u regionu, već i internacionalno.

„Pojačaćemo naš angažman na području Crnog mora, polarnog područja, Baltika i zapadnog Balkana, gdje ćemo implementirati novu stratešku inicijativu za trening“, naglašeno je u tom dokumentu.

Inače, u tom dokumentu britanska vlada Rusiju vidi kao najveću vojnu prijetnju Evropi, dok Kinu vidi kao najveći geopolitički faktor na svijetu.

Kako pojašnjavaju na internet stranici Vlade Britanije u Londonu, ova vojna ćelija će imati mali vojni tim koji će koordinisati britanske trening misije u cijelom regionu. Fokus ovih treninga će, kako je naglašeno, biti pojačavanje saradnje partnerskih vojnih snaga u regionu.

„Takođe, biće unaprijeđena koordinacija treninga s partnerskim vojskama, što će omogućiti UK da bolje razumije potrebe partnera i njihove zahtjeve kad je u pitanju trening“, naglašeno je, a kao jedan od razloga za smještanje misije u Sjevernoj Makedoniji navedena je činjenica da se radi o najnovijoj NATO članici.

Prilikom ceremonije potpisivanja, Džejms Hipi, ministar odbrane Velike Britanije, naglasio je da je na ovaj način u praksi potvrđena bliska saradnja te zemlje s partnerima na zapadnom Balkanu u vezi s pitanjem odbrane.

Podsjećanja radi, nakon što je Velika Britanija u januaru 2020. godine konačno napustila EU, preostala je godina dana da ta zemlja s EU riješi sve svoje međusobne obaveze, od kojih se jedna odnosila na britansko učešće u vojnoj misiji EU u BiH. S obzirom na to da je ta zemlja izrazila želju da ne nastavi svoj vojni angažman zajedno s EU, odlučili su se da povuku svoje vojnike, a „Nezavisnim novinama“ tada su najavili da ova odluka ne znači povlačenje sa zapadnog Balkana, što uspostavljanje ovog tima i potvrđuje.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se