10.4 C
Zvornik
19. март 2024.

Ujeo ga poskok: Osjetio sam kako me nešto „klepi“, kao iglom

Goraždanin Muhamed Bukva preživio je ujed zmije, a nakon nekoliko dana provedenih u bolnici još se oporavlja.

Sve se desilo u selu Bukva kod Goražda, ispod kuće gdje se Muhamed dan ranije igrao s unucima.

„Pretpostavljamo da je u pitanju poskok jer me ujeo dosta visoko, u predjelu koljena. Samo sam osjetio kako me nešto ‘klepi“, kao da me iglom ubode.  Pobjegnem odatle, za neke dvije minute noga poče oticati, a onda mi je i jezik počeo trnuti. Uzmem aspirin, zaključam kuću i u auto do Hitne pomoći. Infuzije i serum sam dobio, a protuotrov sam kupio. Malo me koljeno još boli. Sad sam oprezan jer kažu da na mjestu gdje vidiš jednog poskoka u krugu od 50 metara traži i drugog, jer se navodno kreću u paru“, kaže Bukva.

Uprkos ovakvim iskustvima, profesor na Odsjeku za biologiju PMF-a Sarajevo Suvad Lelo smatra da BiH skoro da i nema opasnih zmija.

„Opasan je taipan u Australiji, zmija koja u glavi ima toliku količinu otrova da može ubiti 100 ljudi. Ili Hydrophis, zmija, takođe, iz australske oblasti. Indijci imaju poslovicu, kada vas ujede kobra, sjednite pod najbliže drvo i umrite kao čovjek. A ovdje imamo našeg poskoka, koji je, kao, najopasnija zmija. Njegov ugriz može proizvesti fatalan ishod, ali procent takvih slučajeva je ekstremno mali“, pojašnjava prof. dr. Suvad Lelo.

U slučaju ugriza zmije svojim studentima prenosi ono što su njemu kazali ljekari – podvezati mjesto iznad ugriza i što prije doći do ambulante, ali ne juriti bezglavo i pod velikim stresom, jer opasnost ipak nije tolika.

„Prvo je da stanete, jer vas je poskok, definitivno, uočio ranije. Ako mu ne predstavljate opasnost, on skoro u pravilu bježi na suprotnu stranu. Nema potrebe za bilo kakvom reakcijom. Ako odlučite da proganjate zmiju koja vas ugrizom može poslati u bolnicu, onda ste svjesni rizika, zmija će se braniti kako zna i umije“, ističe Lelo.

Već dugi niz godina istražuje i piše o misterioznom svijetu gmizavaca, koji kod ljudi izaziva strah, ali su zmije koristan dio lanca ishrane jer nas rješavaju prekobrojnog prisustva miševa.

(Avaz.ba)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se