8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Tužilaštvo BiH formiralo predmete u slučajevima negiranja genocida

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine već je formiralo predmete u slučajevima negiranja genocida, na osnovu prijava nekoliko građana, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

“Nakon što je visoki predstavnik u petak objavio odluku, u narednim danima već smo počeli primati prijave od nekoliko građana, tako da su neki predmeti već formirani”, kazao je Grbešić.

U Bosni i Hercegovini od danas je zabranjeno negiranje genocida i drugih ratnih zločina, te veličanje ratnih zločinaca.

Dopune Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko, zvanično su objavljene u Službenom listu BiH 27. jula.

Za one koji budu kršili Zakon predviđena je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina.

U odluci, koju je 23. jula donio Inzko, navodi se da izmjene i dopune Krivičnog zakona stupaju na snagu osam dana od dana objave na službenoj internet stranici Ureda visokog predstavnika ili jedan dan od dana objave u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.

U Tužilaštvu BiH su takođe ranije najavili da će se u okviru predmeta pratiti objave i javno iznošenje stavova pojedinaca, grupa ili udruženja u kojima se negira genocid, zločini protiv čovječnosti i ratni zločini u BiH.

(Radio Slobodna Evropa)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se