8.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Tegeltija: Integracija zapadnog Balkana u EU – strateški cilj

Obraćajući se učesnicima konferencije, Tegeltija je istakao da je integracija zapadnog Balkana u Evropsku uniju ključni, strateški cilj, koji je u zajedničkom interesu i Evropske unije i regiona.

Naglasio je da je u proteklih mjesec dana održan niz značajnih regionalnih događaja na kojima je jasno iskazano postojanje visokog stepena saglasnosti lidera u regionu o svim ključnim pitanjima od značaja za proces integracija.

Tegeltija je ukazao i na činjenicu da je kriza izazvana pandemijom virusa korona dovela do brojnih izazova, kako u svijetu, tako i u zemljama zapadnog Balkana i pokazala koliko smo svi globalno ranjivi, saopšteno je iz Savjeta ministara.

– Pokazala nam je i da je neophodan globalni, inkluzivni pristup i da niko nije siguran dok nismo svi sigurni – rekao je Tegeltija naglasivši da su globalna solidarnost i koordinisan pristup ključ za izlazak iz krize izazvane pandemijom kovida 19.

Ukazao je na važnost konstruktivnog dijaloga i rješavanja svih otvorenih bilateralnih pitanja među zemljama regiona, ali i među zemljama EU.

– Јako je bitno da Evropa pokaže da joj je stalo do zapadnog Balkana, konkretnim aktivnostima, kao što je velika pobjeda Evrope ukidanje rominga u cijelom regionu – istakao je Tegeltija, te naglasio i da je preduslov za napredak provođenje reformi, za šta je, kako je istakao, neophodno jačanje ekonomskih prilika.

Tegeltija je istakao neophodnost pokretanja investicionog ciklusa u regionu sa ciljem unapređenja investicionog ambijenta i oporavka ekonomija, naglasivši u tom kontekstu značaj Ekonomskog investicionog plana za zapadni Balkan.

Predsjedavajući Savjeta ministara je istakao da je „regionalna ekonomska integracija na koju smo se, između ostalog, obavezali na samitu u Sofiji prethodne godine, instrument za jačanje rasta, prevladavanje ekonomske krize izvazvane širenjem pandemije kovida 19, modernizaciju privrede u skladu sa standardima EU i približavanje unutrašnjem tržištu EU“, te pozdravio Berlinski proces izrazivši nadu da će Samit u Berlinu 5. jula biti još jedna potvrda posvećenosti regiona i Evropske unije procesu proširenja EU, navedeno je u saopštenju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se