5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Sutra počinju „Petrovdanski dani“ u Srebrenici

U Srebrenici će sutra biti otvorena tradicionalna memorijalna manifestacija „Petrovdanski dani“ koja se organizuje u znak sjećanja na veliko srpsko stradanje na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim i bratunačkim selima i odavanja počasti žrtvama.

Zvaničnom otvaranju, zakazanom za 20.00 časova u Kulturnom centru, prethodiće početak memorijalnog turnira u malom fudbalu i književni program u kojem će učestvovati pisci Vladimir Kecmanović i Slaviša Pavlović.

Nakon otvaranja „Petrovdanskih dana“ u bioskopskoj sali biće prikazan dokumentarni film „Zločin bez kazne“ kojim će se podsjetiti na zločine koje su muslimanske snage iz Srebrenice, predvođene Naserom Orićem, počinile nad Srbima u ovoj opštini, upadajući u srpska sela, ubijajući i uništavajući sve što je srpsko.

Petodnevna manifestacija nastavlja se u petak, 9. jula, tradicionalnom humanitarnom akcijom dobrovoljnog davanja krvi, nastavkom fudabalskog turnira i guslarskom večeri.

Trećeg dana memorijala u Bratuncu će biti služen parastos za 3.265 poginulih Srba iz srednjeg Podrinja u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a program prilagođen sjećanju na srpsko stradanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

U subotu, 10. jula, delegacije Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice posjetiće porodice nekoliko poginulih boraca i ratnih vojnih invalida i uručiti im poklone, biće održana sportska takmičenja u više disciplina, a u 19.00 časova istoričar Veljko Đurić Mišina iz Muzeja genocida u Beogradu govoriće o stradanjima Srba u srebreničkom kraju u 20. vijeku.

U nedjelju, 11. jula, nakon liturgije biće završeni sportski turniri i dodijeljene nagrade pobjednicima, a nakon večernjeg bogosluženja u hramovima na području ove opštine i paljenja petrovdanskih lila u porti crkve u Srebrenici biće premijerno predstavljena knjiga „Trag/ovi/“, autora Srđana Ristića.

Memorijal će biti završen 12. jula, na Petrovdan, kada će, nakon liturgije u srebreničkoj Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, biti organizovane posjete i polaganje cvijeća na grobljima u Bratuncu, Biljači i Sasama, te kod spomen-obilježja na Zalazju, gdje će biti služen parastos za 69 poginulih i 22 zarobljena pa ubijena Srbina na Petrovdan 1992. godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se