4.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Služen pomen i položeni vijenci na spomenik Slobodanu Stojanoviću

Na mjesnom groblju u Drinjači kod Zvornika služen je danas pomen, prislužene svijeće i položeni vijenci na spomenik Slobodanu Stojanoviću, dvanaestogodišnjem dječaku koga je prije 29 godina u zvorničkom naselju Kamenica na zvjerski način ubila Elfeta Veseli, pripadnik takozvane Armije BiH.

Pomen su služili sveštenici Mićo Babić i Marko Danojlović, a cvijeće i vijence položili su njegova porodica, te predstvanici Gradske uprave i Boračke organizacije grada Zvornika.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Zvornik Lazar Ristić rekao je novinarima da je ubistvo Slobodana Stojanovića u svom rodnom mjestu Kamenica kod Zvornika svirep zločin koga je počinila žena u uniformi takozvane Armije BiH, dodavši da je Slobodanovo ubistvo monstruozan čin žene prema djetetu.

Srn2021 7 27 1544962 4

On je naglasio da Boračka organizacija nije zadovoljna presudom Elfeti Veseli.

„Da je ovakav čin uradio neko sa srpske strane, kazna bi bila dva ili tri puta veća. Ona je osuđena na 13 godina zatvora, iako se radi o svirepom ubistvu, a to je moralo biti više da služi kao opomena da se to više nikada ne ponovi“, rekao je Ristić.

Ristić je istakao da niko od Bošnjaka po komandnoj odgovornosti nije kažnjen za ovaj zločin iako su za njega znali, što su potvrdili i svjedoci na suđenju i ponovio da je kazna morala biti stroža, pogotovo ako se uzme u obzir koliko je srpske djece stradalo u Podrinju 1992. godine.

Sveštenik Mićo Babić rekao je da oni koji dolaze na ovo mjesto često nemaju prave riječi da opišu ono što se Slobodanu dogodilo.

„Došli smo da služimo pomen i da pošaljemo poruku mira i opomene da se ovo više nikome ne ponovi i da više ne padne nijedna dječija žrtva niti bilo koja druga žrtva u bilo kom narodu“, rekao je Babić.

Prema nalazima potologa Zorana Stankovića, dijete je svirepo ubijeno, bio mu je prerezan stomak u obliku krsta, a bile su vidne povrede glave.

Dječak Slobodan Stojanović se 27. jula, kada je sa roditeljima izbjegao iz Kamenice, vratio u selo da dovede psa koji je ostao vezan u kućnom dvorištu, ali se više nikada nije vratio.

Raspitujući se za sudbinu sina, otac Ilija je saznao od više muslimana da je dijete ubijeno i da ga je ubila Elfeta Veseli zvana „Kosovka“, kćerka Rahmana šumara koji je živio prije rata u vlaseničkom naselju Piskavice.

Ilija je sina pronašao 16. juna 1993. godine u zaseoku Bajrići u Novom Selu, u jami, prilikom iskopavanja pet srpskih boraca. Tijelo djeteta bilo je na dnu jame.

Slobodan Stojanović je identifikovan DNK-a analizom, nakon čega je sahranjen na groblju u Drinjači gdje su kasnije sahranjeni njegovi roditelji – majka Desanka i otac Ilija.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se