5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Šlauf oko struka: Pet krivaca na koje trebate obratiti pažnju

Salo na stomaku veoma je loša stvar, ali ne samo iz razloga što narušava izgled vaše figure.

Sve veći broj istraživanja pokazuje da je veličina struka veći faktor rizika za razvoj mnogobrojnih oboljenja nego što je to ukupna tjelesna masa. 

Glavni krivac: visceralna mast, koja se nalazi duboko unutar stomaka (za razliku od potkožne masti koja se, kako joj i samo ime sugeriše, nalazi odmah ispod kože).

Visceralna mast, koja okružuje unutrašnje organe, metabolički je aktivna, što znači da oslobađa hemikalije u vaše tijelo, a koje mogu izazvati oksidativna oštećenja, prenosi Minimagazin.info.

Prevod: prekomjerna količina sala na stomaku oštećuje organe i krvne sudove tako da povećava rizik od visokog krvnog pritiska, visokog nivoa holesterola, moždanog udara, srčanih oboljenja, dijabetesa, određenih vrsta raka pa čak i demencije.

U redu, shvatate da je salo na stomaku rizično po vaše zdravlje, ali šta uraditi po tom pitanju? 

Izbjegavanje obrađenih ugljenih hidrata i namirnica koje sadrže šećer uvijek je od pomoći. 

A svako može imati koristi od mediteranskog načina ishrane, sa naglaskom na svježe proizvode, integralne žitarice, smanjen unos crvenog mesa i unos zdravih masnoća. 

Takođe, više fizičke aktivnosti, a manje sjedenja, sigurno neće škoditi. Bilo šta što možete uraditi da smanjite obim struka, makar to bilo i za jedan centimetar, može vam pomoći da budete zdraviji.

Međutim, nekim ženama mnogo je teže da riješe ovaj problem odnosno da se riješe sala sa stomaka. 

Sljedećih pet razloga (mimo neizbalansirane i nezdrave ishrane) utiču na stvaranje sala na stomaku i na njegovo zadržavanje na tom dijelu.

Genetika

Dio tijela na kojem se najviše skladište masne naslage dosta se svodi i na genetiku. Žene koje, usljed genetskih predispozicija, imaju jabučasti oblik figure, moraju uložiti dodatne napore, kada je riječ o količini i intenzitetu fizičke aktivnosti i ograničavanja unosa kalorija, kako bi se riješile sala sa stomačng dijela.

Hormoni

Oko menopauze, čak i žene sa kruškolikom građom (najveći dio „težine“ raspoređen je na bokovima i butinama) često primjećuju kako im raste stomak.

Pad estrogena, u kombinaciji sa usporavanjem metabolizma (što se prirodno dešava kako starite) najveći je krivac. Trening snage, sa fokusom na središnji dio tijela, može da napravi potrebnu razliku.

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika utiče na oko 20% žena u reproduktivnom dobu. Ova grupa žena ima viši nivo testosterona nego što je to uobičajeno te su veoma često podložne debljanju, posebno na predjelu struka. Ostali simptomi sindorma policističnih jajnika uključuju neredovne menstruacije, prekomjernu maljavost i akne.

Nedovoljne (ili prekomjerne) količine sna

Ovo je bitka u kojoj nema pobjednika! Redovno spavanje od pet (ili manje) sati tokom noći povezuje se sa povećanjem sala na stomačnom dijelu, ali ista stvar se dešava i kada je u pitanju osam i više sati. Ukoliko ste lišeni sna, metabolizam se smanjuje kako bi sačuvao energiju, a ješćete stvari za koje u startu znate da ne bi trebalo da ih jedete.

Istaživači nisu u potpunosti sigurni zašto i previše sna može uzrokovati debljanje, ali najvjerovatnije je da je ovdje riječ o nedovoljnoj aktivnosti organizma. Potrebe za spavanjem variraju od osobe do osobe, a najčešće je riječ o sedam do devet sati spavanja tokom noći.

Stres

Već odavno je poznato da osobe koje su pod hroničnim stresom, bez obzira da li je riječ o muškarcima ili ženama, „talože“ masne naslage na predjelu struka. Kada ste pod pritiskom, vaše tijelo oslobađa kortizol, hormon koji izaziva štetu najmanje na dva načina.

Za početak, veća je vjerovatnoća da ćete se okrenuti masnim i slatkim namirnicama koje pružaju brzi osjećaj ugodnosti. Kortizol, takođe, mijenja hemiju tijela pa zbog toga sagorijevate i manje kalorija (pa samim tim taložite i više sala).


POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se