5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Posebna sjednica Parlamenta Srpske u petak; Zatvorena za javnost

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće održana u petak u 12.00 časova, rekao je nakon sjednice Kolegijuma, predsjednik Parlamenta Nedeljko Čubrilović.

On je rekao da će sjednica biti zatvorena za javnost.

– U skladu sa dogovorom biće zatvorena za javnost iz razloga što je dogovor svih da niko ne bi trebao na ovoj temi da skuplja političke poene – istakao je Čubrilović.

Šefovi klubova su danas predstavili prijedloge za dvije tačke.

– To su izmjena Krivičnog zakona Republike Srpske i donošenje zakona o neprimjeni odluke visokog predstavnika. Predlagači zakona su klubovi poslanika u NSRS, a Vijeće naroda radice u skladu sa predviđenom procedurom –  rekao je Čubrilović, na konferenciji za novinare.

Čubrilović je zahvalio liderima svih političkih partija koji su juče iskazali odgovornost prema temi koja je nametnuta i koja je problem za Republiku Srpsku, te postigli dogovor koji je, kako je istakao, prije svega u interesu Srpske.

Naglasio je da se očekuje minimalna rasprava.

– Odnosno, da uz dogovor šefova klubova učestvuju po jedan ili dva predstavnika kluba i da šefovi stranaka imaju mogućnost da se obrate u vremenu koje je za to predviđeno – dodao je Čubrilović.

U skladu sa juče postignutim dogovorom, srpski predstavnici se danas nisu pojavili na sjednici Predstavničkog doma BiH.

– Na toj sjednici trebao je da bude usvojen budžet, ali nije. Hoće li sad neko nametnuti i budžet? – upitao je Čubrilović.

Dogovoreno je da sastanci lidera stranka budu nastavljeni i u narednom periodu.

– Lideri u Srpskoj neće se povući. Sjednica u petak pokazaće jedinstvo i u Parlamentu Srpske. Usaglašeno je ono što stoji u zaključcima i zvaničnih sastanaka sa novim visokim predstavnikom neće biti – rekao je Čubrilović.

Poslanik Ujedinjene Srpske i potpredsjednik Parlamenta Milan Petković istakao je da je pravni tim ove stranke pripremio i predložio zakon o nesprovođenju odluke visokog predstavnika.

Poslanik PDP-a Perica Bundalo istakao je da je dobro što će odgovor Srpske biti institucionalan.

Poslanik SDS-a Ivanka  Marković rekla je da će danas biti održan sastanak predstavnika svih parlamentarnih političkih partija, gdje će biti donijeta zajednička odluka o formi izmjena Krivičnog zakona.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se